niedziela, 10 stycznia 2016

Kurczak w panierce jak z KFC

Chodzicie czasami do KFC? Jeżeli tak to pewnie kojarzycie kurczaka w fajnie wyglądającej i chrupiącej panierce.
 Dzisiaj mam dla Was przepis na własnie tą panierkę. Oczywiście marynaty do mięsa możecie użyć dowolnej- takiej jaka najbardziej smakowo Wam odpowiada- ja jednak podaje również swoją marynatę jakiej użyłam do kurczaka.
 Cały sekret panierki jak z KFC tkwi w mące i zamykanym pojemniku.
 Ciekawi jesteście jak to zrobić? Poniżej odpowiedź na pytanie:) 

Salaterka pochodzi z kolekcji Agawa Platin- Porcelana Bogucice.




Składniki:
  • 2 podwójne piersi z kurczaka 
  • sól 
  • pieprz 
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki 
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 5 ząbków czosnku
  • 1,5 szklanki mąki pszennej 
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • mąka do panierowania
  • olej
  • pojemnik


Wykonanie: Pierś z kurczaka oczyścić z błon, pokroić w większą kostkę. Pokrojone mięso przełożyć do miseczki, dodać sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką i ostrą paprykę, wszystko razem wymieszać, wstawić do lodówki na około godzinę. W osobnej miseczce zrobić ciasto naleśnikowe. Mąkę przesiać przez sitko, dodać chłodne mleko, szczyptę soli i jaja, wymieszać na gładką masę. Następnie mięso wyłożyć z lodówki i przełożyć do miseczki z ciastem naleśnikowym, dokładnie wymieszać tak aby każdy kawałek mięsa obtoczony był w cieście. Miseczkę z ciastem i mięsem mięsem przykryć folią i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Przed smażeniem mięsa wyciągnąć je z lodówki i przygotować zamykany pojemnik. Do pojemnika wsypać mąkę. 
Kawałki mięsa umieścić w pojemniku, zamknąć go i potrząsać nim tak aby mięso się w niej obtoczyło. W między czasie rozgrzać olej i smażyć mięso stopniowo na złoty kolor. 

Smacznego ;) 

4 komentarze :

  1. Usmazylam dzisiaj. Bez czosnku, co prawda, bo nie mialam. Syn stwierdzil,ze o wiele lepsze niz oryginal i ze trzeba je robic codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, bardzo się cieszę, że smakowały. Pozdrawiam i zapraszam ponownie do siebie ;)

      Usuń
  2. Hej, już kiedyś korzystałem z przepisu...pyszne ;-) można to zrobić bez oleju w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam w piekarniku ale wydaje mi się, że nie będzie takiego samego efektu.

      Usuń

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów