Dzisiaj trochę posłodzimy.
W ubiegła sobotę przygotowałam dla moich domowników pyszne kakaowe muffinki. Są one bardzo proste do wykonania i szybkie- pomijając przygotowanie kremu na którego musimy czekać minimum 12 h. Dlatego też, aby przyśpieszyć produkcję muffinek, polecam przygotować krem poprzedniego wieczora.
Nie potrzeba tutaj jakiś specjalnych składników- wystarczą te podstawowe- które zapewne każdy z Was znajdzie u siebie w kuchni.
Mufiinki bardzo długo zachowują swą świeżość, są mocno kakowe, nie za słodkie i mięciutkie w środku.
Czegóż chcieć więcej ;>
Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki- z moimi zmianami.
- 90 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 2 duże jajka
- 150 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 g kakao Nesquik
- 70 ml śmietany kremówki 36%
- 60 ml mleka
Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim i za każdym razem zmiksować do połączenia się składników. Proszek do pieczenia, mąkę i kakao przesiać, dodać do masy maślanej. Następnie dodać śmietanę kremówkę i mleko. Całość delikatnie wymieszać- na najmniejszych obrotach miksera. Gotową masę rozłożyć pomiędzy papilotki do 3/4 ich wysokości. Gotowe muffinki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec je przez około 25 minut bądź do tzw. suchego patyczka- uważać aby ich nie przesuszyć.
Krem czekoladowy:
- 2 opakowania czekolady gorzkiej po 100 g
- 100 g kremówki 36 %
Wykonanie: Śmietanę kremówkę przelać do garnuszka i podgrzewać ją prawie do wrzenia. W między czasie czekoladę połamać na mniejsze kawałki. Gdy kremówka będzie już odpowiednio ciepła, zalać nią czekoladę- wymieszać, do czasu, aż masa będzie gładka i lśniąca. Krem odstawić do wystudzenia a następnie najlepiej na całą noc schować do lodówki. Następnego dnia krem wyciągnąć i za pomocą miksera ubić. Gotowy przełożyć do worka cukierniczego i ozdabiać nim babeczki.
Smacznego ;)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)