sobota, 2 stycznia 2016

Karkówka

Są takie dni kiedy najzwyczajniej w świecie nie chce mi się gotować pomimo tego, że bardzo to lubię. Zazwyczaj wtedy sięgam po szybkie ale równie smaczne dania obiadowe. 
Dzisiaj chciałam Wam przedstawić przepis na jedno z nich. 
Dzięki niemu i moje lenistwo i potrzeba zjedzenia obiadu są zaspokojone- jak to mówią i wilk syty i owca cała. Obiadek dusi się w piecu a ja bez wyrzutów sumienia, że mąż wróci z pracy i będzie głodny mogę oddać się małemu lenistwu ;) No bo przecież każdemu czasami się ono należy, prawda?

Mięsko podałam na talerzu z kolekcji Kamila- Porcelana Bogucice. 




Składniki:

  • 5 plastrów karkówki
  • 0,5 kg pieczarek 
  • sól do smaku 
  • pieprz do smaku 
  • 500 ml śmietanki  kremówki 30%
  • łyżka mąki
  • 8 łyżek ketchupu łagodnego

Wykonanie: Przygotować worek do smażenia mięsa. Karkówkę pokroić na , każdy z nim z obu stron natrzeć solą i pieprzem. Pieczarki obrać ze skóry, wymyć i pokroić w grubsze plastry. Śmietankę kremówkę dokładnie połączyć z ketchupem. Wszystko razem wrzucić do przygotowanego wcześniej worka, wymieszać do połączenia się składników. Zawiązany worek umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, dusić mięso przez około 1.5 godziny. Po tym czasie sprawdzić czy mięso jest miękkie. Jeżeli tak to płyn w którym się dusiło przelać do garnka, zagęścić mąką i zagotować do czasu, aż uzyskamy sos. 

Smacznego ;) 


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów