Jeżeli zostały Wam ziemniaki z wczorajszego obiadu to mam dla Was smaczną propozycję.Oczywiście możecie również ugotować dzisiaj ziemniaki aby zrobić to przepyszne danie.
Kluski śląskie to jedno z najbardziej popularnych dań. W Polsce są one najbardziej popularne na Górnym i Dolnym Śląsku.
Przygotowuje się je bardzo szybko i prosto. Idealnie pasują na rodzinne obiady a w połączeniu z domowym sosem smakują wybornie.
Składniki:
Wykonanie: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ziemniaki porządnie wystudzić a następnie przecisnąć je przez praskę do ziemniaków. Gotowe ziemniaki przełożyć do garnka i "upchać" je na dnie garnka. Następnie wyłożyć 1/4 ziemniaków a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać jajka oraz odłożone ziemniaki, masę porządnie wymieszać- ma być gładka. Z gotowej masy formować kuleczki wielkości takiej aby mieściły się w dłoni a w ich środku zrobić wgłębienie. Kluski wrzucić na gotującą się wodę i gotować od czasu wypłynięcia na wierzch przez 3-4 minuty.
Smacznego ;)
Kluski śląskie to tradycyjne danie i warto się go nauczyć.
OdpowiedzUsuń