Prosta, szybka i niezwykle smaczna surówka Colesław- to właśnie ją chcę Wam dzisiaj przedstawić. Idealnie komponuje się do obiadu ale wybornie smakuje także sama. Ja podałam ją swoim najbliższym w otoczeniu schabowego. Surówka bardzo szybko zniknęła ze stołu. Gwarantuję Wam, że jest przepyszna. Przepis na nią dostałam od znajomej za co bardzo jej dziękuję ;)
Salaterka firmy Porcelana Bogucice- kolekcja Malta
- mała główka kapusty (ok 1 kg)
- 1 duża marchew
- 1 duża cebula
- 2/4 szklanki majonezu
- 1/4 szklanki mleka
- 4 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżki octu winogronowego
- łyżka soku z cytryny
- pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- płaska łyżeczka soli
Wykonanie: Z kapusty ściągnąć wierzchnie liście i wydrążyć głąb. Kapustę drobno poszatkować. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno pokroić. Kapustę, marchew i cebulę połączyć i wymieszać. W osobnym naczyniu wymieszać mleko z majonezem, dodać cukier puder, ocet i sok z cytryny,wymieszać. Na sam koniec sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Warzywa połączyć z sosem i wymieszać. Gotową surówkę włożyć do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc do przegryzienia się.
Smacznego ;)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)