U mnie dzisiaj znakomite mięsne kulki w kolorowym bigosie;) Mięso jest niezwykle aromatyczne, delikatne w środku i chrupiące z zewnątrz, wprost idealne. Dopełnieniem smakowej rozkoszy jest pyszny wyrazisty i na dodatek kolorowy bigos. Całość tworzy wprost idealne połączenie które zaspokoi podniebienia nie jednego wybrednego smakosza;) Serdecznie polecam;)
- 1 kg pieczarek
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 10 ogórków kiszonych
- 4 kolorowe papryki
- 0.5 szklanki łagodnego ketchupu
- szklanka przecieru pomidorowego
- imbir
- kurkuma
- sól
Wykonanie: Cebulę obrać pokroić w słupki. Ogórki kiszone w pół księżyce. Pieczarki obrać, wymyć i wraz z papryką pokroić w grubsze plastry. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Wszystkie warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego dodać przecier i ketchup, wymieszać. Na sam koniec dodać po 1,5 łyżeczki imbiru i kurkumy oraz sól do smaku, całość wymieszać. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
Składniki kuleczki:
- 1 kg mięsa mielonego szynki wieprzowej
- 3 jajka
- szklanka bułki tartej
- 6 łyżek wody
- sól
- pieprz
- imbir
- kurkumy
- słodka papryka
Ponadto:
- olej do smażenia
- koper do posypania
Wykonanie:Do mięsa mielonego wbić jajka, dodać bułkę tartą, wodę i wymieszać. Na sam koniec dodać po 1 łyżeczce imbiru, kurkumy i słodkiej papryki oraz doprawić do smaku pieprzem i solą. Całość dokładnie wymieszać i uformować małe kuleczki. Mięsne kulki obsmażyć na rozgrzanej oliwie i przełożyć do przygotowanego wcześniej bigosu. Całość zapiekać przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem posypać świeżym koperkiem,
Smacznego;)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)