niedziela, 12 października 2014

Mięsne kuleczki w kolorowym bigosie

U mnie dzisiaj znakomite mięsne kulki w kolorowym bigosie;) Mięso jest niezwykle aromatyczne, delikatne w środku i chrupiące z zewnątrz, wprost idealne. Dopełnieniem smakowej rozkoszy jest pyszny wyrazisty i na dodatek kolorowy bigos. Całość tworzy wprost idealne połączenie które zaspokoi podniebienia nie jednego wybrednego smakosza;) Serdecznie polecam;)

Mięsne kuleczki w kolorowym bigosie


Składniki bigos:

  • 1 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku 
  • 10 ogórków kiszonych
  • 4 kolorowe papryki
  • 0.5 szklanki łagodnego ketchupu
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • imbir
  • kurkuma
  • sól
Wykonanie: Cebulę obrać pokroić w słupki. Ogórki kiszone w pół księżyce. Pieczarki obrać, wymyć i wraz z papryką pokroić w grubsze plastry. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Wszystkie warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego dodać przecier i ketchup, wymieszać. Na sam koniec dodać po 1,5 łyżeczki imbiru i kurkumy oraz sól do smaku, całość wymieszać. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. 

Składniki kuleczki:
  • 1 kg mięsa mielonego szynki wieprzowej
  • 3 jajka
  • szklanka bułki tartej
  • 6 łyżek wody
  • sól
  • pieprz
  • imbir
  • kurkumy
  • słodka papryka
Ponadto:
  • olej do smażenia
  • koper do posypania

Wykonanie:Do mięsa mielonego wbić jajka, dodać bułkę tartą, wodę i wymieszać. Na sam koniec dodać po 1 łyżeczce imbiru, kurkumy i słodkiej papryki oraz doprawić do smaku pieprzem i solą. Całość dokładnie wymieszać i uformować małe kuleczki. Mięsne kulki obsmażyć na rozgrzanej oliwie i przełożyć do przygotowanego wcześniej bigosu. Całość zapiekać przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem posypać świeżym koperkiem,

Smacznego;)

Mięsne kuleczki w kolorowym bigosie


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów