Bo kto powiedział, że jarzyny są nudne? Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszne kotlety warzywne. Są proste do przygotowania, bardzo smaczne i syte. Placuszki po raz pierwszy przygotowałam na początku swojej "kulinarnej kariery" zapisałam w przepiśniku i tak oto po nich głos zaginął. Wpadłam na nie ostatnio przeglądając swoje kulinarne zbiory. Ponieważ za pierwszym razem bardzo nam smakowały długo nie zastanawiałam się aby je przygotować i podzielić się nimi z Wami. Koniecznie wypróbujcie bo są przepyszne.
Polecam bardzo ;)
Talerz pochodzi z kolekcji Filona- Porcelana Bogucice
- 6 marchewek
- 2 cebule
- 6 ząbków czosnku
- 2 cukinie
- 2 jajka
- 3 papryki (zielona, żółtka, czerwona)
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 5-6 łyżek bułki tarta
- mąka
- olej kokosowy do smażenia
Wykonanie: Marchew, cebulę, czosnek i cukinie obrać i wymyć. Z papryki wydrążyć gniazda nasienne, wymyć i pokroić w cienką kostkę. Resztę jarzyn zetrzeć na tarce o grubych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie jarzyny przełożyć go garnka i gotować do czasu, aż będą one miękkie. Następnie przełożyć je na sitko i porządnie odcisnąć wodę, wystudzić. Do wystudzonych jarzyn dodać jajka, bułkę tartą i przyprawić solą oraz pieprzem do smaku. Jarzyny uformować w kotleciki wielkości dłoni. Każdy z nich obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju kokosowym. Podawać gorące.
Smacznego ;)
Fajny przepis, dzięki :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się podoba;) Zapraszam ponownie.
Usuńsuper alternatywa dla mięsa i na niebanalne dania warzywne. Może tylko trochę przyprawy Król Kuchni do dań z warzyw, bo chyba trochę mdlę
OdpowiedzUsuńNam bardzo smakowało, nie było dla nas mdłe ale oczywiście każdy ma swój smak. Żadnych wspomagaczy smaku nie kupuję i nie używam. Pozdrawiam i zapraszam ponownie ;)
Usuń