sobota, 12 lipca 2014

Faszerowana papryka

Kolejna propozycja na smaczny obiad. Tym razem na naszym stole króluje papryka faszerowana mięsem z indyka a następnie zapiekana. Bardzo fajna propozycja na obiad a także na bardziej sytą kolację;) Spróbujcie a na pewno nie raz powrócicie do niej.




Składniki:

  • 10 czerwonych papryk
  • 1,5 kg fileta z indyka
  • 5 cebul
  • 300 gram żółtego sera
  • 300 gram pieczarek
  • 3 woreczki ryżu
  • 0,75 ml bulionu warzywno- mięsnego
  • pieprz chili cayenne
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku


Wykonanie: Od papryki odciąć górną część z ogonkiem(zostawiamy je) i wydrążyć nasiona, następnie wymyć paprykę i pozostawić ją do wysuszenia. Cebulę i oczyszczone mięso przepuścić przez maszynkę do mięsa. Przełożyć na rozgrzaną patelnie i delikatnie podsmażyć. Gdy mięso będzie już gotowe dodać pieprz oraz sól do smaku a także szczyptę pieprzu chili cayenne i łyżeczkę słodkiej papryki, wymieszać. Całość zalać przygotowanym wcześniej bulionem (należy dolewać go stopniowo) i dusić pod przykryciem aż mięso całkowicie wchłonie bulion. W między czasie gotujemy w osolonej wodzie ryż a także podsmażamy pokrojone na talarki pieczarki oraz ścieramy na tarce ser. Gdy mięso wchłonie już cały bulion dodajemy do niego podsmażone pieczarki, ugotowany ryż i 200 gram startego ser, całość dokładnie mieszamy. Każdą z papryk napełniamy farszem prawie po sam brzeg posypujemy startym serem i przykrywamy "kapeluszem". Gotowe papryki układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 2 godziny pod przykryciem. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie i zapiekamy jeszcze przez 15 minut.



1 komentarz :

  1. Zazwyczaj robię po prostu z mielonym mięsem, a to fajna odmiana :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów