czwartek, 3 lipca 2014

Krążki cukiniowe

Lubicie cukinie? Bo my bardzo;) Najlepsza jest młodziutka taka nie za duża. Nazwa cukinia pochodzi od włoskiego słowa zucchina.  U mnie dzisiaj nie tylko bigos z cukinii ale także cukiniowe krążki. Nie powiem, że będzie to dietetyczna przekąska bo taka nie jest, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na taki maluśki grzeszek;)




Składniki:

  • 3 małe, młode cukinie
  • 5 jajek
  • bułka tarta
  • wegeta do smaku
  • olej do smażenia


Wykonanie: Jajka roztrzepujemy, bułkę wsypujemy do miseczki. Cukinie myjemy, obieramy i kroimy na 0.5 centymetrowe krążki. Każdy plasterek opruszamy wegeta. W między czasie rozgrzewamy patelnie z olejem. Cukiniowy krążek maczamy z obu stron w bułce, następnie w jajku i jeszcze raz w bułce, smażymy z obu stron na zloty kolor. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Podawać jako przekąskę lub dodatek do obiadu.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów