Pyszne,delikatne nie za słodkie, idealnie kruche ciasto:) Słodycz ciasta przełamana kwasowością borówek, dla nas idealne połączenie. Mam nadzieję, że i Wam posmakuje;) Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki. U mnie w wersji z borówkami.
Wykonanie: Mąkę,masło, żółtka,proszek do pieczenia i cukier szybko zagnieść na jednolite i gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, jedną większą i drugą mniejsza, owinąć folią i schować do zamrażalki na około godzinę. Blaszkę wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Po tym czasie wyciągnąć większą część ciasta i zetrzeć na grubych oczkach i przyklepać ciasto tak aby przykryło całą powierzchnie blaszki. Piec 20 minut w temperaturze 190 stopni. Wystudzić.
Delikatna pianka:
Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę i gdy będą już gotowe dodawać łyżka po łyżce cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijać. Następnie stopniowo dodawać budyń (proszek), ubijać. Na sam koniec dodawać stopniowo olej i miksować. Gotową piankę wylać na ostudzone ciasto. Na pianę wyłożyć borówki i zetrzeć na nią pozostałą część zamrożonego ciasta. Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 30-40 minut.
Delikatna pianka:
- szklanka cukru
- pół szklanki oleju
- 16 gram cukru waniliowego (można użyć swojego)
- 80 gram budyniu śmietankowego
Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę i gdy będą już gotowe dodawać łyżka po łyżce cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijać. Następnie stopniowo dodawać budyń (proszek), ubijać. Na sam koniec dodawać stopniowo olej i miksować. Gotową piankę wylać na ostudzone ciasto. Na pianę wyłożyć borówki i zetrzeć na nią pozostałą część zamrożonego ciasta. Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 30-40 minut.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)