Pyszna mocno czekoladowa tarta z delikatnym czekoladowym musem, malinową frużeliną i delikatnie wyczuwalnym alkoholem. Idealny deser dla wielbicieli czekolady, ale i nie tylko. Nie powiem, że jest to dietetyczny deser bo takim nie jest ale raz na jakiś czas możemy sobie pozwolić na chwile rozpusty;) Serdecznie polecam;)
Składniki:
Kruche ciasto:
- 2 żółtka
- 220 gram maki tortowej pszennej
- 100 gram cukru pudru
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 100 gram masła
- łyżka oliwy
- 3 łyżki lodowatej wody
Wykonanie: Wszystkie składniki zagnieść na jednolite i gładkie ciasto, wyłożyć na formę do tarty (oblepiając dno i boki formy) ponakłuwać widelcem i schłodzić w lodówce przez około godzinę. Następnie wyciągnąć ciasto i piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Formę z ciastem wkładamy do jeszcze nie nagrzanego piekarnika.
Frużelina:
- 200 gram malin
- pól szklanki cukru
- 1 łyżeczka maki ziemniaczanej rozpuszczona w 1,5 lyżki zimnej wody
Wykonanie: Maliny wymieszać z cukrem i podgrzewać na małej mocy palnika do rozpuszczenia się cukru. Po tym czasie dodać do owoców mąkę ziemniaczaną i całość zagotować, delikatnie przestudzić.
Mus z gorzkiej czekolady:
- 150 gram gorzkiej czekolady
- 250 ml śmietany kremówki 36 % dobrze schłodzonej
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki likieru tiramisu*
Wykonanie: Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić wraz z likierem w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Gotową czekoladę dodać do kremówki i delikatnie zmiksować do połączenia się składników.
Mus z białej czekolady:
- 150 gram białej czekolady dobrej jakości
- 250 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki likieru tiramisu*
Wykonanie: Czekoladę połamać na kawałki i wraz z likierem rozpuścić w kąpieli wodnej. Kremówkę ubić na sztywno i powoli dodawać przestudzoną czekoladę, wymieszać do połączenia się składników.
Do przybrania:
- 300 gram malin
- 50 gram czekolady gorzkiej (czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej)
Wykonanie tarty: Delikatnie przestudzony spód smarujemy przygotowaną jeszcze ciepła frużeliną, wyrównujemy, wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie tartę wyciągamy i nakładamy najpierw ciemny a później jasny mus. Całość przybieramy malinami i polewamy czekoladą, wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
* w wersji dla dzieci pomijamy likier
Uwielbiam chwile takiej rozpusty :)
OdpowiedzUsuńJa również;)
UsuńPozdrawiam