sobota, 19 lipca 2014

Tarta czekoladowa malina

Pyszna mocno czekoladowa tarta z delikatnym czekoladowym musem, malinową frużeliną i delikatnie wyczuwalnym alkoholem. Idealny deser dla wielbicieli czekolady, ale i nie tylko. Nie powiem, że jest to dietetyczny deser bo takim nie jest ale raz na jakiś czas możemy sobie pozwolić na chwile rozpusty;) Serdecznie polecam;)





Składniki:

Kruche ciasto:
  • 2 żółtka
  • 220 gram maki tortowej pszennej
  • 100 gram cukru pudru
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 100 gram masła
  • łyżka oliwy
  • 3 łyżki lodowatej wody

Wykonanie: Wszystkie składniki zagnieść na jednolite i gładkie ciasto, wyłożyć na formę do tarty (oblepiając dno i boki formy) ponakłuwać widelcem i schłodzić w lodówce przez około godzinę. Następnie wyciągnąć ciasto i piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Formę z ciastem wkładamy do jeszcze nie nagrzanego piekarnika.


Frużelina:

  • 200 gram malin
  • pól szklanki cukru
  • 1 łyżeczka maki ziemniaczanej rozpuszczona w 1,5 lyżki zimnej wody

Wykonanie: Maliny wymieszać z cukrem i podgrzewać na małej mocy palnika do rozpuszczenia się cukru. Po tym czasie dodać do owoców mąkę ziemniaczaną i całość zagotować, delikatnie przestudzić.


Mus z gorzkiej czekolady:

  • 150 gram gorzkiej czekolady
  • 250 ml śmietany kremówki 36 % dobrze schłodzonej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki likieru tiramisu*

Wykonanie: Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić wraz z likierem w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Gotową czekoladę dodać do kremówki i delikatnie zmiksować do połączenia się składników.


Mus z białej czekolady:

  • 150 gram białej czekolady dobrej jakości
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki likieru tiramisu*

Wykonanie: Czekoladę połamać na kawałki i wraz z likierem rozpuścić w kąpieli wodnej. Kremówkę ubić na sztywno i powoli dodawać przestudzoną czekoladę, wymieszać do połączenia się składników.

Do przybrania:

  • 300 gram malin
  • 50 gram czekolady gorzkiej (czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej)


Wykonanie tarty: Delikatnie przestudzony spód smarujemy przygotowaną jeszcze ciepła frużeliną, wyrównujemy, wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie tartę wyciągamy i nakładamy najpierw ciemny a później jasny mus. Całość przybieramy malinami i polewamy czekoladą, wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

* w wersji dla dzieci pomijamy likier




2 komentarze :

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów