czwartek, 18 grudnia 2014

Zakwas buraczany

Święta tuż tuż więc to ostatni dzwonek aby nastawić buraczki i delektować się w święta wyjątkowym barszczem wigilijnym. Bardzo łatwy przepis, praktycznie robi się sam. Smak barszczu na zakwasie jest niepowtarzalny. Osobiście kojarzy mi się własnie ze Świętami Bożego Narodzenia a to chyba dlatego, że tylko na święta go nastawiamy. 
Polecam ;) 



Składniki:
  • 2 kg buraków 
  • woda przegotowana, letnia 
  • kromka razowego chleba
  • 4 ząbki czosnku
  • 10 ziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych

Wykonanie: Buraki obieramy, myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Czosnek kroimy na plasterki i mieszamy z burakami oraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Następnie całość przekładamy do dużego, czystego naczynia (np. słoik) i zalewamy letnią przegotowaną wodą tak aby przykryła zawartość słoika. Na sam koniec kładziemy na górze kromkę razowego chleba. Całość przykrywamy gazą. Słoik ustawić w ciepłym miejscu. Po 5-6 dniach należy zebrać pianę i przelać do butelek bądź słoików, dobrze zakorkować.


1 komentarz :

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów