Wczorajszego dnia tata obdarował mnie miską pełną śliw. Szczerze powiedziawszy nie miałam zamiaru w tym roku robić z nich czegokolwiek. Jednak tak przyjacielsko na mnie "spoglądały" z tej michy, że postanowiłam się z nad nimi zlitować :) I tak oto, powstał pyszny dżem z śliwek Renklod. Polecam;)
Składniki:
Wykonanie: Śliwki wymyć, obrać, wydrążyć pestki i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie zasypać je cukrem i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać sok z cytryn oraz wyparzoną i startą na drobniutko skórkę, kolejno dodać miód i wymieszać. Całość podgrzewać na małym ogniu, do zgęstnienia dżemu. Gorące włożyć do słoików, zakręcić i zapasteryzować.
Smacznego;)
Mam renklody, muszę pomyśleć więc nad takim dżemem :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie wyszedł obłędny, aż sama byłam zaskoczona bo nie bardzo lubię te śliwy;) Proszę dać znać jak smakował;) Pozdrawiam
UsuńOj musi być pyszny, renklody są rewelacyjne w smaku :-) poproszę słoiczek :-)
OdpowiedzUsuńProszę się częstować ;)
UsuńJak dlugo trzeba pasteryzować?
OdpowiedzUsuń