poniedziałek, 29 grudnia 2014

Rolada makowa

Dzisiaj mam dla Was przepis na roladę makową która w tym roku gościła na moim świątecznym stole. Może u Was pojawi się na Sylwestra? 
Ciasto jest bardzo smaczne, niezwykle miękkie i wprost rozpływające się w ustach.  Osobiście sprawdziłam i mogę z pełną odpowiedzialnością powiedzieć, że ciasto bardzo długo zachowuje swoją świeżość.  
Przepis na ciasto pochodzi ze strony Moje Wypieki .  Bardzo polecam ;)






Składniki masa makowa:
  • 500 gramów białego maku 
  • 500 gramów maku niebieskiego
  • 2 olejki migdałowe
  • 100 gramów daktyli
  • 150 gramów rodzynek 
  • 200 gramów migdałów
  • szklanka skórki pomarańczowej kandyzowanej 
  • 200 gramów orzechów włoskich
  • 3 łyżki prawdziwego miodu 
  • łyżka masła
  • 6 białek ubitych na sztywno


Wykonanie: Mak sparzyć w mleku, i gotować do miękkości, ostudzić. Następnie dokładnie go odcedzić i dwukrotnie przecisnąć przez maszynkę na najmniejszych oczkach. Zmielony mak przekładamy do garnka i chwilkę podsmażamy na łyżce masła, studzimy. Do wystudzonego maku dodajemy 3 łyżki miodu, pokrojone na mniejsze kawałki daktyle, rodzynki, migdały, orzechy oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową. Na sam koniec dodajemy 2 olejki migdałowe, dokładnie mieszamy. Na sam koniec ubijamy na sztywno schłodzone białka i delikatnie dodajemy do masy makowej.



Składniki ciasto:
  • 3,5 szklanki mąki pszennej 
  • 180 ml letniego mleka
  • 150 gramów roztopionego i przestudzonego masła
  • 6 żółtek
  • 45 gramów świeżych drożdży 
  • 6 łyżek cukru >
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki spirytusu
Wykonanie: Z drożdży zrobić rozczyn, gdy podwoją swoją objętość dodać je do przesianej mąki. Następnie dodawać kolejne składniki na sam koniec dodając roztopione masło. Dokładnie wyrobić ciasto, powinno być gładkie i elastyczne. Pozostawić je do podwojenia objętości w ciepłym miejscu. Po tym czasie ciasto podzielić na 2 lub 3 części i z każdą z nich rozwałkować na kształt prostokąta. Na każdy prostokąt nałożyć masę makową, zostawiając jednak trochę wolnego miejsca po bokach ciasta i zwinąć je w roladę. Boki ciasta podłożyć pod spód. Gotową roladę makową owinąć dwukrotnie papierem do pieczenia (pozostawiając jednak trochę wolnego miejsca pomiędzy papierem a ciastem) i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około godzinę. 

Smacznego ;) 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów