Dzisiaj mam dla Was przepis na roladę makową która w tym roku gościła na moim świątecznym stole. Może u Was pojawi się na Sylwestra?
Ciasto jest bardzo smaczne, niezwykle miękkie i wprost rozpływające się w ustach. Osobiście sprawdziłam i mogę z pełną odpowiedzialnością powiedzieć, że ciasto bardzo długo zachowuje swoją świeżość.
Przepis na ciasto pochodzi ze strony Moje Wypieki . Bardzo polecam ;)
Ciasto jest bardzo smaczne, niezwykle miękkie i wprost rozpływające się w ustach. Osobiście sprawdziłam i mogę z pełną odpowiedzialnością powiedzieć, że ciasto bardzo długo zachowuje swoją świeżość.
Przepis na ciasto pochodzi ze strony Moje Wypieki . Bardzo polecam ;)
Składniki masa makowa:
- 500 gramów białego maku
- 500 gramów maku niebieskiego
- 2 olejki migdałowe
- 100 gramów daktyli
- 150 gramów rodzynek
- 200 gramów migdałów
- szklanka skórki pomarańczowej kandyzowanej
- 200 gramów orzechów włoskich
- 3 łyżki prawdziwego miodu
- łyżka masła
- 6 białek ubitych na sztywno
Wykonanie: Mak sparzyć w mleku, i gotować do miękkości, ostudzić. Następnie dokładnie go odcedzić i dwukrotnie przecisnąć przez maszynkę na najmniejszych oczkach. Zmielony mak przekładamy do garnka i chwilkę podsmażamy na łyżce masła, studzimy. Do wystudzonego maku dodajemy 3 łyżki miodu, pokrojone na mniejsze kawałki daktyle, rodzynki, migdały, orzechy oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową. Na sam koniec dodajemy 2 olejki migdałowe, dokładnie mieszamy. Na sam koniec ubijamy na sztywno schłodzone białka i delikatnie dodajemy do masy makowej.
Składniki ciasto:
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 180 ml letniego mleka
- 150 gramów roztopionego i przestudzonego masła
- 6 żółtek
- 45 gramów świeżych drożdży
- 6 łyżek cukru >
- pół łyżeczki soli
- 1,5 łyżki spirytusu
Wykonanie: Z drożdży zrobić rozczyn, gdy podwoją swoją objętość dodać je do przesianej mąki. Następnie dodawać kolejne składniki na sam koniec dodając roztopione masło. Dokładnie wyrobić ciasto, powinno być gładkie i elastyczne. Pozostawić je do podwojenia objętości w ciepłym miejscu. Po tym czasie ciasto podzielić na 2 lub 3 części i z każdą z nich rozwałkować na kształt prostokąta. Na każdy prostokąt nałożyć masę makową, zostawiając jednak trochę wolnego miejsca po bokach ciasta i zwinąć je w roladę. Boki ciasta podłożyć pod spód. Gotową roladę makową owinąć dwukrotnie papierem do pieczenia (pozostawiając jednak trochę wolnego miejsca pomiędzy papierem a ciastem) i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około godzinę.
Smacznego ;)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)