Kolejny smak dzieciństwa. Pamiętam jak takie wafle robiła babcia a później mama. W sumie babcia robi je do dnia dzisiejszego:). Nie jest to skomplikowane "ciasto" ale jest ono bardzo słodkie no i do tych dietetycznych z pewnością nie należy;). W dużych ilościach zapewne nie będziecie w stanie go zjeść ale kawałeczek aby się nie zasłodzić jest naprawdę pyszny. Serdecznie polecam ;)
Składniki masa galaretkowa:
Wykonanie: Masło rozpuścić z cukrem, zdjąć z ognia. Następnie dodać jajko, śmietanę i suchą galaretkę, dokładnie wymieszać, postawić na mały ognień i cały czas mieszając podgrzewać przez około 7 minut. Wystudzić.
Składniki masa a'la karmelowa:
- 1 litr mleka
- 1 kg cukru
- 1 kostka masła
Wykonanie: Mleko i cukier wsypujemy do garnuszka i podgrzewamy do momentu aż, cukier się rozpuści, masa zgęstnieje i nabierze karmelowego koloru. Masę należy gotować na bardzo małym ogniu i pilnować gdyż lubi uciekać ;) Gdy masa osiągnie konsystencję gęstszą niż masło zestawiamy krem z ognia i zostawiamy masę do wystudzenia. Po tym czasie dodajemy do gotowego kremu masło i ucieramy do połączenia się składników.
Ponadto:
- Opakowanie wafli
Wykonanie: Kupne wafle najczęściej pakowane są po 5 blatów więc przekładamy je masami na przemian. Tzn najpierw nakładamy masę karmelową, później masę z galaretki na to ponownie masę karmelową i masę galaretkową. Każdą z mas przedzielamy waflowym blatem. Gdy złożymy już wafel owijamy go w papier i obciążamy.
Smacznego;)
Uwielbiam wszelkiego rodzaju wafelki. W moim rodzinnym domu bardzo często się je robiło ... takie wspomnienie z dzieciństwa za każdym razem gdy je jem :)
OdpowiedzUsuńmartynag.pl