sobota, 27 września 2014

Pascha- Brudasek

Nasz ulubiony deser na Wielkanoc, przepis przekazywany w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Tym razem zagościł na naszym stole w postaci imieninowego tortu. Pyszne, jednak kaloryczne ciasto, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na chwilę rozpusty.  Serdecznie polecam;) Jakość zdjęcia nie za dobra ale niestety nie posiadam innego bo ciasto było robione na zamówienie;)


Składniki:

  • 1.5 litra śmietany 18%
  • 1.5 litry mleka
  • 9 jajek
  • 2 kostki masła
  • 20 dag cukru pudru
  • łyżka kakao ciemnego
  • bakalie
  • czekolada
  • galaretka


Wykonanie: Mleko zagotować(na małym ogniu, uważać bo lubi się przypalić). Jajka roztrzepać ze śmietaną i dodać do gotującego się mleka. Co jakiś czas mieszać, aby nie przywarło. Gotować do wytworzenia się serka, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i stopniowo dodawać ostudzony serek, ciągle ucierając. Dodać bakalie, czekoladę, galaretkę(ilość według naszych upodobań. Ja do tej ilości daję 2 opakowania galaretki z jutrzenki i 2 opakowania 100 gramowej czekolady, zarówno galaretkę jak i czekoladę kroimy w kostkę) i wymieszać.Masę podzielić na dwie równe części, do jednej z nich dodać łyżkę kakao, wymieszać do połączenia się składników. Do tortownicy przełożyć najpierw ciemną masę a później jasną. Udekorować startą na tarce czekoladą. Schłodzić w lodówce.

Smacznego;) 

5 komentarzy :

  1. Uwielbiam paschę. Zawsze czekam z utęsknieniem, żeby ją zrobić na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe połaczenie smaków. Ja jeszcze nigdy nie robiłam ale i nie smakowałam paschy więc może w końcu się skuszę ?!?!?

    OdpowiedzUsuń
  3. Też robię paschę z mleka, bardzo, bardzo ją lubię :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów