Idealny dodatek do dań mięsnych, ziemniaków, klusek, kasz i nie tylko. Smaczny,aromatyczny, gęsty i mocno pieczarkowy. Serdecznie polecam;)
Składniki
- 0,5 kg pieczarek obranych
- 2 duże albo 4 małe cebule
- pieprz do smaku
- sól do smaku
- 2 szklanki bulionu
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki mąki
- 100 ml śmietany 18%
Wykonanie: Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki, cebulę w kostkę. Podsmażamy na maśle do momentu, aż pieczarki z cebulą zmiękną i puszczą sok. Następnie całość zalewamy 2 szklankami bulionu. Gotujemy, aż wywar będzie miał mocno wyraźny smak pieczarek. W miseczce rozbijamy z zimną wodą 2 łyżki mąki tak aby nie było grudek, następnie dodajemy 100 ml śmietany 18 %, mieszamy. Pieczarki zestawiamy z ognia i powoli wlewamy śmietanę z mąką, energicznie mieszając. Całość wstawiamy na mały ogień i podgrzewamy do zgęstnienia sosu.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)