środa, 7 maja 2014

Kawowe muffinki z kremem chałwowym


Pyszne, mięciutki, obłędnie pachnące kawą i wanilią muffinki. Szybkie, proste ale wyborne. Długo pozostają świeże. Idealna propozycja dla wielbicieli kawy i chałwy. Serdecznie polecam;) 




Składniki:

  • 200 gram maki pszennej
  • 40 gram kakao
  • 1,5 łyżki kawy cappuccino
  • 1.5 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego
  • 3/4 szklanki cukru drobnego do wypieków
  • łyżka domowego ekstraktu waniliowego


Krem:

  • 300 gram chałwy
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 50 gram serka mascarpone


Wykonanie kremu: Do garnuszka przelać śmietankę i pokruszona chałwę, podgrzewać, aż do rozpuszczenia się chałwy, cały czas mieszając, nie doprowadzić do wrzenia ani zagotowania się śmietanki. Krem wystudzić i schłodzić w lodówce przez około 8 godzin. Po tym czasie krem przelewamy do miski, dodajemy serek mascarpone i ubijamy na sztywną masę. Za pomocą worka cukierniczego i tylki nakładamy na wystudzone muffinki.

Wykonanie muffinków:  Do miski wbić jajka, dodać mleko, olej, cukier i wymieszać. Następnie dodajemy przesiane kakao, mąkę, proszek do pieczenia i sodę, mieszamy do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy kawę cappuccino i kawę rozpuszczalną oraz ekstrakt waniliowy, mieszamy. Ciasto rozdzielany pomiędzy 12 papilotek i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 170 stopni.

Źródło inspiracji MojeWypieki

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów