Pyszne, mięciutki, obłędnie pachnące kawą i wanilią muffinki. Szybkie, proste ale wyborne. Długo pozostają świeże. Idealna propozycja dla wielbicieli kawy i chałwy. Serdecznie polecam;)
- 200 gram maki pszennej
- 40 gram kakao
- 1,5 łyżki kawy cappuccino
- 1.5 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 6 łyżek oleju słonecznikowego
- 3/4 szklanki cukru drobnego do wypieków
- łyżka domowego ekstraktu waniliowego
Krem:
- 300 gram chałwy
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 50 gram serka mascarpone
Wykonanie kremu: Do garnuszka przelać śmietankę i pokruszona chałwę, podgrzewać, aż do rozpuszczenia się chałwy, cały czas mieszając, nie doprowadzić do wrzenia ani zagotowania się śmietanki. Krem wystudzić i schłodzić w lodówce przez około 8 godzin. Po tym czasie krem przelewamy do miski, dodajemy serek mascarpone i ubijamy na sztywną masę. Za pomocą worka cukierniczego i tylki nakładamy na wystudzone muffinki.
Wykonanie muffinków: Do miski wbić jajka, dodać mleko, olej, cukier i wymieszać. Następnie dodajemy przesiane kakao, mąkę, proszek do pieczenia i sodę, mieszamy do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy kawę cappuccino i kawę rozpuszczalną oraz ekstrakt waniliowy, mieszamy. Ciasto rozdzielany pomiędzy 12 papilotek i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 170 stopni.
Źródło inspiracji MojeWypieki
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)