Naprawdę najłatwiejsze ciasto w świecie;) Pyszne mięciutkie, idealnie komponują się z nim wszystkie owoce. Moje dzisiejsze z truskawkami bo przecież to ich sezon;) Serdecznie polecam.
Dzieci kiedyś o nim śpiewały tak: Najłatwiejsze ciasto świata
Przepis pochodzi ze stronki MojeWypieki
Dzieci kiedyś o nim śpiewały tak: Najłatwiejsze ciasto świata
Przepis pochodzi ze stronki MojeWypieki
Składniki:
Wykonanie: Z białek ubijamy sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Gdy piana będzie już błyszcząca i gęsta dodajemy żółtka, miksujemy. Następnie cały czas miksując wlewamy strużką olej. Do tak przygotowanej piany dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Na sam koniec wlewamy 2 łyżki ekstraktu waniliowego, mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Przepołowione truskawki układamy na surowym cieście. Ciasto pieczemy w 175 stopniach przez około godzinę bądź do tzw suchego patyczka. Przestudzone opruszamy cukrem pudrem;)
Naprawdę bardzo dobre ciasto. Robi się je blyskawicznie i tak samo szybko znika.
OdpowiedzUsuń2.5 szklanki mąki ile to jest gram maki :)
OdpowiedzUsuńOkoło 325 gram. Pozdrawiam:)
Usuń