piątek, 23 maja 2014

Najłatwiejsze ciasto w świecie

Naprawdę najłatwiejsze ciasto w świecie;) Pyszne mięciutkie, idealnie komponują się z nim wszystkie owoce. Moje dzisiejsze z truskawkami bo przecież to ich sezon;) Serdecznie polecam. 
Dzieci kiedyś o nim śpiewały tak: Najłatwiejsze ciasto świata
Przepis pochodzi ze stronki MojeWypieki







Składniki:

  • 7 jajek
  • 1 i 1.4 szklanki cukru drobnego do wypieków
  • 210 ml oleju 
  • 2.5 szklanki mąki
  • 2.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 800 gram truskawek
  • cukier puder do opruszenia

Wykonanie: Z białek ubijamy sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Gdy piana będzie już błyszcząca i gęsta dodajemy żółtka, miksujemy. Następnie cały czas miksując wlewamy strużką olej. Do tak przygotowanej piany dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Na sam koniec wlewamy 2 łyżki ekstraktu waniliowego, mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Przepołowione truskawki układamy na surowym cieście. Ciasto pieczemy w 175 stopniach przez około godzinę bądź do tzw suchego patyczka. Przestudzone opruszamy cukrem pudrem;)

3 komentarze :

  1. Naprawdę bardzo dobre ciasto. Robi się je blyskawicznie i tak samo szybko znika.

    OdpowiedzUsuń
  2. 2.5 szklanki mąki ile to jest gram maki :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów