piątek, 30 maja 2014

Czosnkowe bułeczki

Po cebulowych bułeczkach czas na mocno czosnkowe bułeczki. Nam smakowały baaardzo. Delikatne, lekko chrupiące. Jednym słowem pyszne;) Przepis zmodyfikowany pochodzi ze strony Moje Wypieki (ja zwiększyłam ilość czosnku w masełku i dodałam czosnek do ciasta) natomiast oryginalny przepis znajduje się na blogu Happy Home Baking. Serdecznie polecam:)




Składniki:

  • 400 gram maki chlebowej
  • 20 g drobnego cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 4 gram drożdży suchych lub 8 gram świeżych
  • 260 gram mleka
  • 30 gram roztopionego masła
  • 8 przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku



Czosnkowo-pietruszkowe masło:

  • 2 łyżki drobno posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 60 gram miękkiego masła
  • 12 ząbków czosnku, przeciśniętego przez praskę


Wykonanie masła: Pietruszkę, masło i przeciśnięty przez praskę czosnek dokładnie wymieszać na jednolitą masę.


Ponadto:

  • 1 jajko
  • łyżka słodkiej śmietanki



Wykonanie bułeczek: Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (suche wymieszać z pozostałymi składnikami). Resztę składników umieścić w misce. Gdy drożdże urosną dodać je do reszty składników i wyrobić na gładkie ciasto. Uformować kulę i pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. W między czasie przygotować "czosnkowo-pietruszkowe masełko". Po tym czasie delikatnie przerobić ciasto i uformować 10 bułeczek. Pozostawić pod przykryciem na blaszce do wyrośnięcia.Każdą bułeczkę delikatnie naciąć i zrobić w niej wgłębienie. Następnie każdą bułeczkę należy posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką słodkiej śmietanki. Kolejno do wgłębienia nałożyć nadzienie(masło). Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów