Po cebulowych bułeczkach czas na mocno czosnkowe bułeczki. Nam smakowały baaardzo. Delikatne, lekko chrupiące. Jednym słowem pyszne;) Przepis zmodyfikowany pochodzi ze strony Moje Wypieki (ja zwiększyłam ilość czosnku w masełku i dodałam czosnek do ciasta) natomiast oryginalny przepis znajduje się na blogu Happy Home Baking. Serdecznie polecam:)
Składniki:
- 400 gram maki chlebowej
- 20 g drobnego cukru
- pół łyżeczki soli
- 4 gram drożdży suchych lub 8 gram świeżych
- 260 gram mleka
- 30 gram roztopionego masła
- 8 przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku
Czosnkowo-pietruszkowe masło:
- 2 łyżki drobno posiekanej świeżej natki pietruszki
- 60 gram miękkiego masła
- 12 ząbków czosnku, przeciśniętego przez praskę
Wykonanie masła: Pietruszkę, masło i przeciśnięty przez praskę czosnek dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Ponadto:
- 1 jajko
- łyżka słodkiej śmietanki
Wykonanie bułeczek: Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (suche wymieszać z pozostałymi składnikami). Resztę składników umieścić w misce. Gdy drożdże urosną dodać je do reszty składników i wyrobić na gładkie ciasto. Uformować kulę i pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. W między czasie przygotować "czosnkowo-pietruszkowe masełko". Po tym czasie delikatnie przerobić ciasto i uformować 10 bułeczek. Pozostawić pod przykryciem na blaszce do wyrośnięcia.Każdą bułeczkę delikatnie naciąć i zrobić w niej wgłębienie. Następnie każdą bułeczkę należy posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką słodkiej śmietanki. Kolejno do wgłębienia nałożyć nadzienie(masło). Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)