Cebulowo- serowe bułeczki? Czemu nie;) Oto one;) Jak dla nas w oryginale za mało cebulki, dlatego ja użyłam jej zdecydowanie więcej, oprócz tego przepis leciutko zmodyfikowałam. Bułeczki są pyszne i bardzo łatwe do przygotowania. Idealnie pasują na kolację czy też śniadanie. Podczas pieczenia unosi się po całym mieszkaniu nieziemski zapach cebuli i ziół. Oryginalny przepis pochodzi ze strony food.com. Serdecznie polecam;)
- 6 dużych cebul
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- duży ząbek czosnku
- łyżeczka soli
- pół łyżki cukru
- 2/3 szklanki letniej wody
- 1/4 szklanki mleka
- 24 gram drożdży
- 2.5 szklanki mąki pszennej
- 1.5 łyżki miękkiego masła bądź roztopionego przestudzonego
- 10 gram żółtego sera
Ponadto:
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- łyżka masła do smażenia
Wykonanie: Cebulę bardzo drobno pokroić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć na niewielkiej ilości masła, pozostawić do ostygnięcia. Z drożdży, całego mleka i 2 łyżek mąki(ilość tą odejmujemy od ilości mąki podanej w przepisie) zrobić rozczyn. Do miski wsypać mąkę, masło, cukier, sól, zioła prowansalskie, rozczyn i letnią wodę. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na 10 części i uformować bułeczki (u mnie każda bułeczka ważyła 70 gram), pozostawić na blaszce posypanej mąką bądź wyłożonej papierem do pieczenia do napuszczenia się na około 30 minut.W między czasie drobno pokroić bądź zetrzeć na tarce żółty ser. Bułeczki można ale nie trzeba koniecznie nacinać. Przed samym pieczeniem należy posmarować je roztrzepanym jajkiem z 2 łyżkami mleka. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 minut. Na 6 minut przed końcem pieczenia bułeczek posypać je startym bądź pokrojonym w drobną kosteczkę serem.
Bardzo fajny pomysł :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie i do wzięcia udziału w konkursie :-) http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/