Tradycja w nowoczesnym wydaniu, szybkie, proste ale nie mniej smaczne niż te tradycyjne:) Serdecznie zapraszam na nowe wydanie gołąbków;)
Składniki:
Wykonanie: Ryż zalać wrzącą wodą i pozostawić pod przykryciem przez 30 minut.. Kapustę drobno pokroić i również zalać wrzącą wodą na 30 minut. W między czasie w maszynce zmielić mięso(na najdrobniejszych oczkach). Następnie mięso mieszamy z ryżem i kapustą. Kolejno wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy pieprz i sól do smaku oraz pół łyżeczki słodkiej papryki, dokładnie mieszamy. Z przygotowanej masy mięsnej formujemy spłaszczone, okrągłe gołąbki i smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem(u mnie pomidorowy), całość dusimy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 1 -1.5 godziny.
Z podanego przepisu wyszło mi 13 gołąbków, wielkości dłoni.
Wygladaja apetycznie. Jak zrobila Pani sos, na bazie smietany?
OdpowiedzUsuńParzę pomidory, obieram ze skórki, kroję na mniejsze kawałki. Cebulę pokrojona w drobną kostkę podsmażam na oliwie z oliwek dodaje pomidory i duszę do czasu,aż się rozpadną. Następnie doprawiam sola, cukrem, pieprzem i bazylią.Całość traktuję blenderem na gładką masę i na sam koniec dodaje odrobinę śmietany, mieszam do połączenia się składników i gotowe;)
Usuń