Tym razem schab w ziołach w dietetycznej wersji bo przygotowywany bez dodatku zbędnego tłuszczu. Mięso jest miękkie, soczyste i bardzo aromatyczne dzięki sporemu dodatkowi ziół. Polecam bardzo;)
- 1 kg schabu
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki tymianku
- 4 łyżki majeranku
- 3 łyżki koperku
- łyżka pieprzu
- 2 łyżki soli + do oprószenia mięsa
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie: Schab oczyścić z błonek, wymyć i osuszyć. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Zioła wraz z czosnkiem i oliwą połączyć, dokładnie wymieszać (ma powstać papka). Schab oprószyć solą i obłożyć go ziołami z wszystkich stron. Całość szczelnie owinąć w pieluszkę tetrową i schować na noc do lodówki. Następnego dnia wyłożyć mięso, związać boki pieluszki i gotować nad parą wodą przez około 1.5 godziny. Do gotowania na parze można użyć specjalnego do tego celu garnka bądź garnka zwykłego. Do zwykłego garnka wlewamy wodę a do jego uszu przywiązujemy pieluszkę w której jest mięso, przykrywamy i gotujemy. Do garnka do gotowania na parze również należy wlać wody;) Woda nie może dotykać mięsa. Można podawać na zimno np. do kanapek bądź na ciepło do obiadu.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)