poniedziałek, 26 maja 2014

Cukier waniliowy- domowy

Prawdziwy cukier waniliowy. Niewielkim nakładem pracy możemy go sami wyczarować w swoim domowym zaciszu. Niezastąpiony w domowych wypiekach, słodkościach ale i nie tylko. Serdecznie polecam bo naprawdę warto;)




Składniki: 
  • 300 gram drobnego białego cukru do wypieków
  • 2 laski wanilii


Wykonanie: Cukier umieścić w słoiczku. Wanilię przeciąć na pół i wydobyć ziarenka, dodać do cukru. Laski wanilii przeciąć na mniejsze kawałki i zanurzyć w cukrze. Dobrze wymieszać. Co jakiś czas należy wstrząsnąć słoiczkiem. Cukier jest gotowy do spożycia po około 2 tygodniach. Używamy tak samo jak kupnego cukru wanilinowego.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów