środa, 7 maja 2014

Kompot z rabarbaru

Pyszny, orzeźwiający wspaniale gasi pragnienie w upalne dni. Tak, mowa o kompocie z rabarbaru;) Prosty i szybki do wykonania, serdecznie polecam;) Sezon na rabarbar uważam za otwarty. 





Składniki:

  • 1,5 kg rabarbaru
  • 4 litry wody
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szklanka cukru kryształu

Wykonanie: Rabarbar umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka i zalać go 4 litrami wody. Postawić na  mały ogień. Gdy kompot zacznie się gotować dodać cukier waniliowy i cukier kryształ. Całość gotować do momentu rozgotowania się rabarbaru i rozpuszczenia się cukru. U mnie kompot gotował się około godzinę na małym ogniu.Przecedzić. Podawać schłodzony z kostkami lodu. 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów