Smak mojego dzieciństwa. Pyszne domowe, ruskie pierogi. Przepis podpatrzony od babci. Podobno moje wyszły tak samo dobrze jak te babcine;) Ja mogłabym je jeść codziennie, uwielbiam je ;) Serdecznie polecam.
Farsz:
- 1,2 kg ziemniaków ugotowanych
- 1 kg białego sera
- 8-10 cebul
- skwarki z boczku (2-3 łyżki)
- wegeta
- pieprz
- masło klarowane
Wykonanie: Cebulę obrać i pokroić na plastry, zeszklić na maśle. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, wystudzić. Ser, ziemniaki i cebulę zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Przyprawić wegetą i pieprzem do smaku. Dodać 3 łyżki skwarek z boczku, dokładnie wymieszać.
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej firmy Kłos-Pol (szklanka 250 ml)
- 1 jajko
- 3/4 łyżeczki soli
- szklanka ciepłej wody
- łyżeczka oliwy z oliwek
Wykonanie: Mąkę, jajko, sól, wodę i oliwę z oliwek wyrobić na gładkie ciasto(wciskamy palec w ciasto w celu sprawdzenia poprawności jego wyrobienia, jeżeli wgniecenie "pójdzie" do góry to znaczy, że nasze ciasto jest gotowe). Rozwałkować ciasto na grubość około 3 mm i za pomocą szklanki wykrawać okręgi.
Na każdy okrąg nakładać farsz, dokładnie zlepić brzegi ciasta**. W między czasie nastawić wodę z solą i odrobiną oliwy. Gotowe pierogi wkładać do gotującej się wody. Pierogi będą gotowe gdy wypłyną na wierzch.
Podawać omaszczone skwarkami.
* na około 85 pierogów o średnicy 5 cm
** brzegi ciasta można zlepić ręcznie bądź za pomocą maszynki do pierogów.
Wczoraj je zrobiłam, są naprawdę pyszne,mąż pierogocholik się nimi zachwycał;) Serdecznie dziękuję za przepis;)
OdpowiedzUsuńrobie identyczne prawie(b. wegety), uwielbiam
OdpowiedzUsuńAniu podziel się :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam Marzenko, zawsze robię z większej porcji, więc jeszcze trochę mi zostało;)
Usuń