Dopadła i mnie ochota na bigos z nowej kapusty a to wszystko za sprawą Marzenki z Kulinarne Szaleństwa Maniusi.
Robi się go znacznie szybciej niż z kapusty kiszonej a smakuje nie mniej wybornie. Idealnie sprawdzi się z młodymi ziemniaczkami na przepyszny, domowy obiad.
Lubicie taki bigos?
Składniki:
- 1.5 kg młodej kapusty
- 3 młode marchewki
- 0,5 kg pomidorów
- 1 kg karkówki
- 4 cebule
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- domowa wegeta do smaku
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
Wykonanie: Kapustę obrać z liści, oczyścić i wymyć. Wydrążyć z niej środek i pokroić na większe paski, przełożyć do garnka. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w piórka. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Marchew, cebulę i pomidory umieścić na patelni i podsmażyć do czasu, aż warzywa będą miękkie. Mięso oczyścić z błon i pokroić w kostkę, podsmażyć. Mięso, podsmażoną marchew, cebulę i pomidory przełożyć do poszatkowanej kapusty, podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić do smaku pieprzem, sola oraz wegetą. W razie potrzeby należy dolać odrobinę wody i dusić dalej. Gdy warzywa i mięso będą już miękkie dodać 2 łyżeczki przecieru pomidorowego, wymieszać i podawać gorące.
Smacznego ;)
Aniu wyszedł ci pyszny bigosik. Dziękuje i pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńPyszny jest. :) Ja jeszcze dodaję koperek, bo lubię kapustę z koperkiem.
OdpowiedzUsuń