Za oknem nareszcie piękna pogoda, jest ciepło i słonecznie. Dlatego też mam dla Was dzisiaj przepis na lekki deser ale jakże wyśmienity. Coś co przypadnie do gustu zarowno wielbicielom truskawek, serników i deserów na zimno.
Moja dzisiejsza propozycja nie jest trudna do wykonania. Ciasto nie tylko uroczo wygląda ale także wybornie smakuje.
Delikatny biszkopt przełożony musem z truskawek na to przepyszna masa serkowa- czego chcieć więcej?
A wam jak podoba się moja Truskawkowa rozpusta;>
Polecam bardzo;)
Wykonanie: Białka ubić na sztywno, następnie dodać do nich cukier i ubijać do jego rozpuszczenia się. Do ubitej piany dodać żółtka i zmiksować. Na sam koniec dodać mąki i wymieszać do połączenia się składników. Biszkopt piec przez 30 minut w 180 stopniach, wystudzić.
Puree truskawkowe:
- 1 kg truskawek
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2-3 łyżki cukru
- minimalna ilość gorącej wody
Wykonanie: Truskawki wraz z cukrem zmiksować na puree. Żelatynę rozpuścić w wodzie, przestudzić i dodać do owoców, dokładnie zmiksować. Gdy owoce zaczną gęstnieć wyłożyć je na wystudzony biszkopt zostawiając 4-5 łyżek na górę.
Masa serowa:
Masa serowa:
- 400 ml kremówki 36%
- 800 g serka homogenizowanego waniliowego
- opakowanie galaretki cytrynowej
- 3 łyżeczki żelatyny
- 0,5 szklanki gorącej wody
Wykonanie: Kremówkę wraz z serkami umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, stabilną masę. Galaretkę i żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody, przestudzić i cały czas miksując wlewać ją do masy serowej. Gotową masę pozostawić do lekkiego stężenia i wyłożyć ją na stężałe owoce, wyrównać. Na wierzch wyłożyć resztę owocowego puree i schować do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na całą noc).
Smacznego ;)
Aniu, rozmiar formy podasz?
OdpowiedzUsuńPewnie, że tak;) 22 na 32 cm
OdpowiedzUsuńUwielbiam truskawki, jak dla mnie przepis idealny :)
OdpowiedzUsuńPysznie :)
OdpowiedzUsuńoj cudenko:)
OdpowiedzUsuń