O tą zupę bardzo długo prosił mój Narzeczony. Jako dobra przyszła żona postanowiłam spełnić jego zachciankę;) Nigdy wcześniej nie pomyślałabym, że zupa z cebuli może być tak dobra, a jednak;)
Bardzo polecam:)
Bardzo polecam:)
- 7 cebul
- 1,25 litra bulionu warzywnego
- 4 plastry sera żółtego
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- łyżka masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- tymianek
Grzanki:
- 20 dag sera żółtego
- 2 łyżki masła
- 5 kromek chleba
- łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki tymianku
- łyżeczka wegety
- oliwa z oliwek
Wykonanie grzanek: Chleb posmarować z jednej strony masłem, pokroić w kostkę. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek. Przełożyć do niego chleb, doprawić słodką papryką, majerankiem, tymiankiem i wegetą, pokropić oliwą z oliwek i wymieszać. Naczynie wstawić do nagrzanego do 140 stopni piekarnika i piec około 20 minut z termoobiegiem.
Wykonanie zupy: Cebulę obrać, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na maśle. Następnie dodać mąkę i wino, chwilę smażyć. Gdy cebula będzie już gotowa dodać gorący bulion, pokrojony ser i całość gotować przez 20 minut. Po tym czasie zupę należy lekko przestudzić, zblendować i doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Gotową zupę przelewamy do kokilek, wrzucamy gotowe grzanki, posypujemy obficie serem i zapiekamy w piekarniku przez 10 minut w 200 stopniach. Podajemy gorące.
lubię tą wersje cebulowej:)
OdpowiedzUsuńMy również bardzo ją lubimy;)
Usuń