sobota, 13 czerwca 2015

Makaron z truskawkami

Klasyczny obiad jak na tę porę roku ? Obiad na szybko bo upadł na dworze? A może powrót do smaków dzieciństwa? 
Jeżeli na jedno z pytań bądź na wszystkie odpowiedzieliście tak, to zapraszam dalej. 
W Krakowie temperatury sięgają 36 stopni i naprawdę ciężko stać w te dni przy piekarniku czy też kuchence. Osobiście uciekam przed gotowaniem jak tylko mogę ale średnio mi się to udaje. Postanowiłam zatem przypomnieć zarówno Wam jak i sobie smaki moich kolonijnych obiadów z czasów podstawówki czy też gimnazjum. Jako dziecko makaron z truskawkami jadałam w trochę innej wersji- bo z porcją bitej śmietany, dzisiaj jednak postanowiłam troszkę go odchudzić. 

Zapraszam;)



Składniki:
  • 1 kg truskawek
  • szklanka jogurtu naturalnego 
  • 3 łyżeczki cukru brązowego
  • makaron typu nitki 
  • sól
Wykonanie: Truskawki wymyć, obrać z szypułek i umieścić w wysokim naczyniu, zmiksować na puree. Dodać jogurt, cukier, wymieszać. Makaron ugotować w osolonej wodzie- tak jak zawsze. Wyłożyć porcję makaronu, polać sosem i udekorować całymi owocami. 
Smacznego ;) 

3 komentarze :

  1. A dla mnie makaron z truskawkami i twarogiem, to smak najlepszych wakacji spędzanych u Babci... Nie było nic lepszego na upały. No chyba że chłodnik ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio jadłam słodki makaron na śniadanko :D Pychota!

    OdpowiedzUsuń

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów