niedziela, 26 października 2014

Tort koszula

Ten weekend poświęciłam na przygotowanie urodzinowego tortu na 78 urodziny mojego dziadka;) Już jakiś czas temu postanowiłam, że tort będzie w kształcie koszuli i taki też był;) Dwa biszkopty kakaowe przedzielone biszkoptem jasnym, nadziane pysznym truskawkowym kremem;) Jak Wam się  podoba moja jadalna koszula:> Przepis na biszkopt pochodzi ze strony Moje Wypieki


Tort koszula


Składniki- biszkopt kakaowy *:
  • 7 jajek
  • 265 ml cukru 
  • 235 ml mąki pszennej 
  • 117 ml gorzkiego kakao
Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Ciągle miksując dodawać stopniowo żółtka, następnie dodawać partiami cukier, ciągle miksując. Na sam koniec do masy jajecznej wmieszać przesianą mąkę i kakao. Piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut bądź do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt upuścić z wysokości około 60 cm. Wystudzić, przekroić na pół. 

Składniki- biszkopt jasny *:

  • 5 jajek
  • 187 ml cukru 
  • 187 ml mąki tortowej
  • 60 ml mąki ziemniaczanej 
Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Ciągle miksując dodawać stopniowo żółtka, następnie dodawać partiami cukier, ciągle miksując. Na sam koniec do masy jajecznej wmieszać przesianą mąkę ziemniaczaną i tortową. Piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut bądź do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt upuścić z wysokości około 60 cm, wystudzić, nie przekrawać. 

Krem truskawkowy*:
  • 700 gram truskawek świeżych bądź mrożonych 
  • 750 gram serka mascarpone 
  • 2/3 szklanki cukru 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 3-4 łyżkach letniej wody 
Wykonanie: Truskawki umieścić w garnku (mrożonych nie rozmrażać) i zasypać je cukrem, podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż truskawki rozpadną się, ściągnąć z ognia. W między czasie rozpuścić mąkę ziemniaczaną w wodzie. Do mąki dodać 2- 3 łyżki masy truskawkowej i dokładnie wymieszać (aby nie było grudek) i następnie przelać do garnka. Dokładnie wymieszać i podgrzewać, (cały czas mieszając) do momentu aż uzyskamy konsystencję żelu, wystudzić. Chłodną frużelinę wymieszać za pomocą miksera z serkiem.

Podane proporcję wystarczą na blaszkę o wymiarach: 31/19

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów