piątek, 17 października 2014

Jesienne bułeczki z dynia

Chcecie zaskoczyć swoich najbliższych smaczną a przy okazji pięknie wyglądająca bułeczką? Macie w domu małego niejadka? Jeżeli tak, to jesteście w dobrym miejscu;) Mięciutkie w środku i chrupiące z wierzchu, jednym słowem idealne. Mowa o bułkach dyniowych, wyglądem przypominających dynie;) Ciasto jest bardzo elastyczne, pracuje się z nim wprost idealnie, nie jest skomplikowane ani kłopotliwe. Sezon na dynie w pełni, więc koniecznie się w nią zaopatrzcie i przygotujcie je w domu dla swoich milusińskich;) Nie tylko dla swojego wyglądu ale także i smaku są warte przygotowania. Ja użyłam dyni makaronowej. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki. Serdecznie polecam;)



Jesienne bułeczki z dynią






Składniki *:
  • 360 gram mąki pszennej chlebowej
  • 14 gram świeżych drożdży 
  • 1 jajko
  • 125 ml mleka
  • 45 gram masła, rozpuszczonego i przestudzonego
  • 125 gram puree z dyni
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru 
Jesienne bułeczki z dynią


Ponadto:
  • 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania bułek
  • kilka włoskich orzechów
Wykonanie: Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn. Do wyrośniętych drożdży dodać pozostałe składniki a na sam koniec masło. Ciasto dokładnie wyrobić aby było gładkie i elastyczne. Z ciasta uformować kulę i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto delikatnie przerobić i podzielić je na 10 części. Z ciasta uformować małe kulki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z bułek delikatnie spłaszczyć i  ponacinać po bokach (wykonać 8 nacięć) od góry aż do samego dołu. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości**. Gdy bułki podrosną posmarować je jajkiem z mlekiem i w środek na wzór ogonka wsadzić kawałek orzecha. Piec w temperaturze 190 stopni przez 15- 20 minut do złotego koloru. 

Puree:
  • 1 dynia
Wykonanie: Dynię wymyć, pokroić na mniejsze części i wydrążyć nasiona. Gotową dynię przełożyć do naczynia żaroodpornego przykryć pokrywą i zapiekać przez 90 minut w 180 stopniach. Gotową dynię wystudzić, obrać i zmiksować na gładkie puree.

Smacznego;)



*Z podanych proporcji wyjdzie około 10 bułeczek
** drugie wyrastania bułek może odbyć się w lodówce przez całą noc, rano wystarczy wyciągnąć bułki z lodówki i upiec

5 komentarzy :

  1. Śliczne Ci wyszły. Musiały bosko smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają fenomenalnie, no wyjątkowo urocze Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają wspaniale, jak mistrzostwo świata! Ja jestem zachwycona!

    OdpowiedzUsuń

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów