Bardziej wykwintna wersja gulaszu. Pomimo wina które dodajemy do tej potrawy mogą je jeść zarówno dzieci jak i kierowcy ponieważ wino podczas gotowania paruje pozostawiając po sobie delikatny smak i aromat. Pyszny, delikatny rozpływający się w ustach, niezwykle aromatyczny gulasz. Moja rodzina się nim zachwyca;) A jak Wam podoba się ta propozycja?
Składniki:
- 1,20 kg szynki
- 2 średniej wielkości marchewki
- 3 małe cebule
- mąka
- olej
- 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
- wegeta
- sól
- pieprz
- tymianek
- 2 liście laurowe
- 2 szczypty ziół prowansalskich
- 0,7 l bulionu
Wykonanie: Mięso oczyścić, pokroić w większą kostkę, obtoczyć w mące i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Podsmażone mięso przekładać do większego garnka. Cebule obrać i pokroić w słupki, delikatnie podsmażyć na oleju pozostałym z podsmażania mięsa, przełożyć do garnka. Marchew pokroić na pół okręgi, dodać do mięsa i cebuli. W między czasie zagotować bulion, gotowy dodać do garnka z resztą składników. Następnie dodać białe wino. Przyprawić solą, pieprzem, wegetą, ziołami prowansalskimi, tymiankiem i liśćmi laurowymi. Całość dusić pod przykryciem przez około 1.5 godziny, co jakiś czas należy przemieszać.
Podawać z kaszą, ryżem bądź ziemniakami.
Smacznego;)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)