Kto potrafi oprzeć się połączeniu orzechów, cynamonu, jabłek i puszystemu kremowi śmietankowemu? Myślę, że nie ma takich;) Pyszne jesienne ciasto, z dużą ilością jabłek, to coś co na pewno nie jednemu posmakuje;) Nam smakowało bardzo, ciekawe czy i Wam przypadnie do gustu? Przepis zaczerpnięty z jednego z czasopism.
Składniki ciasto:
- 2 jajka
- 40 gram masła roztopionego, ostudzonego
- 100 gram cukru
- 50 gram mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 gram zmielonych drobno orzechów włoskich
- łyżeczka kwasku cytrynowego
- 2 łyżki zimnej wody
Wykonanie: Jajka z cukrem i wodą ubić na gęstą pianę. Ciągle ubijając dodawać partami zmielone orzechy, następnie przestudzone masło, a na sam koniec przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać mikserem do połączenia się składników. 24 cm tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem (spód i boki) oraz delikatnie obsypać mąką. Do przygotowanej tortownicy przełożyć ciasto i piec je przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni bądź do tzw. suchego patyczka.
Składniki masa serowa:
- 350 gram białego sera zmielonego
- szczypta startej drobno laski wanilii
- czubata łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki kwasku cytrynowego
- 400 ml mleka
- 50 gram cukru
- budyń waniliowy
- żółta galaretka
Wykonanie: Twaróg utrzeć z wanilią i cynamonem, dodać do niego kwasek cytrynowy i dokładnie wymieszać. Budyń ugotować na mleku, dodać do niego galaretkę (proszek), zagotować cały czas mieszając. Ugotowany budyń dodać do masy serowej, dokładnie wymieszać i wyłożyć na ciasto, schłodzić do stężenia.
Składniki masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek
- 80 gram cukru
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka kwasku cytrynowego
- 20 gram żelatyny
Wykonanie: Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić je na plastry. Pokrojone jabłka włożyć do garnka i zalać je 300 ml wody, dodać cukier, cynamon i wymieszać. Całość gotować kilka minut, uważać aby jabłka się nie rozpadły. Po tym czasie jabłka odcedzić(zostawiając sok w którym się gotowały) i wyłożyć je na ciasto. Do miseczki wsypać 20 gram żelatyny i zalać ją 100 ml zimnej wody, odczekać chwilę aby żelatyna napęczniała. Gdy żelatyna będzie już gotowa rozpuścić ją w kąpieli wodnej i dodać do soku (w którym gotowały się jabłka), dokładnie wymieszać. Gdy galaretka zacznie tężeć wylać ją na jabłka, schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.
Smacznego;)
Brzmi pysznie!
OdpowiedzUsuńNie tylko brzmi ale przede wszystkim pysznie smakuje;)
UsuńAle super ciacho :-) wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńPolecam bardzo, u nas zniknęło w pół dnia;)
UsuńZdecydowanie moje oczy nie mogą się oderwać od zdjęcia a ręce chcą sięgnąć po kawałeczek (+ dokładka) :) Cudownie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam też do nas, do kuchni matki i córki.
Dziękuję;) Serdecznie zachęcam do zrobienia go, bo naprawdę bardzo dobre ciacho;)
Usuń