sobota, 18 października 2014

Jabłkowo - serowa rozkosz

Kto potrafi oprzeć się połączeniu orzechów, cynamonu, jabłek i puszystemu kremowi śmietankowemu? Myślę, że nie ma takich;) Pyszne jesienne ciasto, z dużą ilością jabłek, to coś co na pewno nie jednemu posmakuje;) Nam smakowało bardzo, ciekawe czy i Wam przypadnie do gustu? Przepis zaczerpnięty z jednego z czasopism.


Jabłkowa serowa rozkosz



Składniki ciasto:
  • 2 jajka
  • 40 gram masła roztopionego, ostudzonego 
  • 100 gram cukru 
  • 50 gram mąki pszennej 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 80 gram zmielonych drobno orzechów włoskich 
  • łyżeczka kwasku cytrynowego
  • 2 łyżki zimnej wody 
Wykonanie: Jajka z cukrem i wodą ubić na gęstą pianę. Ciągle ubijając dodawać partami zmielone orzechy, następnie przestudzone masło, a na sam koniec przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać mikserem do połączenia się składników. 24 cm tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem (spód i boki) oraz delikatnie obsypać mąką. Do przygotowanej tortownicy przełożyć ciasto i piec je przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni bądź do tzw. suchego patyczka.

Jabłkowa serowa rozkosz

Składniki masa serowa:
  • 350 gram białego sera zmielonego 
  • szczypta startej drobno laski wanilii
  • czubata łyżeczka cynamonu 
  • pół łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 400 ml mleka
  • 50 gram cukru 
  • budyń waniliowy
  •  żółta galaretka
Wykonanie: Twaróg utrzeć z wanilią i cynamonem, dodać do niego kwasek cytrynowy i dokładnie wymieszać. Budyń ugotować na mleku, dodać do niego galaretkę (proszek), zagotować cały czas mieszając. Ugotowany budyń dodać do masy serowej, dokładnie wymieszać i wyłożyć na ciasto, schłodzić do stężenia.

Jabłkowo serowa rozkosz

Składniki masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 80 gram cukru 
  • łyżeczka cynamonu 
  • łyżeczka kwasku cytrynowego
  • 20 gram żelatyny 
Wykonanie: Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić je na plastry. Pokrojone jabłka włożyć do garnka i zalać je 300 ml wody, dodać cukier, cynamon i wymieszać. Całość gotować kilka minut, uważać aby jabłka się nie rozpadły. Po tym czasie jabłka odcedzić(zostawiając sok w którym się gotowały) i wyłożyć je na ciasto. Do miseczki wsypać 20 gram żelatyny i zalać ją 100 ml  zimnej wody, odczekać chwilę aby żelatyna napęczniała. Gdy żelatyna będzie już gotowa rozpuścić ją w kąpieli wodnej i dodać do soku (w którym gotowały się jabłka), dokładnie wymieszać. Gdy galaretka zacznie tężeć wylać ją na jabłka, schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia. 



Smacznego;)

6 komentarzy :

  1. Ale super ciacho :-) wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie moje oczy nie mogą się oderwać od zdjęcia a ręce chcą sięgnąć po kawałeczek (+ dokładka) :) Cudownie się prezentuje.

    Pozdrawiam i zapraszam też do nas, do kuchni matki i córki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję;) Serdecznie zachęcam do zrobienia go, bo naprawdę bardzo dobre ciacho;)

      Usuń

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów