środa, 29 października 2014

Zapiekane klopsy z makaronem w sosie serowym

Proste, sycące i bardzo dobre danie;) Idealna propozycja na jesienny obiad. Kolory bardzo wiosenne;) Klopsiki jak i sos możemy przygotować dzień wcześniej dzięki czemu nasze danie będzie gotowe w 50 minut. Na drugi dzień również bardzo dobre, powiedziałabym, że nawet lepsze bo bardziej aromatyczne, dzięki przegryzieniu się smaków. Inspiracją była stronka MniamMniam. Serdecznie polecam;)


Składnik klopsy:

  • 0.5 kg fileta z indyka
  • 0.2 kg mięsa wieprzowego
  • 2 łyżki wody
  • 6 ząbków czosnku 
  • jajko
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • duża marchew
Wykonanie: Mięso zmielić, dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem. Na sam koniec dodać zmieloną na drobnym sitku marchew oraz wodę. Masę mięsną dokładnie wymieszać i uformować małe klopsiki. Obsmażyć je na oliwie z wszystkich stron. 



 Składniki sos:
  • 4 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki 
  • 2 łyżki masła
  • 0.3 kg sera żółtego 
  • 0.3 kg śmietany 18%
  • pęczek kopru
Wykonanie: Masło roztopić w garnuszku dodać do niego mąkę i dokładnie mieszać. Gdy mąka połączy się z masłem dodać mleko oraz śmietanę, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Na sam koniec dodać starty żółty ser oraz pęczek świeżego koperku. 


Ponadto:
  • opakowanie makaronu rigatoni
  • 10 dużych cebul
  • 3 marchewki 
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • łyżka masła
Wykonanie: Makaron podgotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Cebulę pokroić w plastry a marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wszystko razem połączyć, doprawić solą i pieprzem. Smażyć na łyżce masła do zeszklenia się cebuli i marchewki. 

Wykonanie zapiekanki: Makaron wymieszać z sosem oraz z cebulą i marchewką. Przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Pomiędzy makaron wkładać przygotowane klopsiki. Całość zapiekać przez około 40 minut w 180 stopniach. 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów