Proste, sycące i bardzo dobre danie;) Idealna propozycja na jesienny obiad. Kolory bardzo wiosenne;) Klopsiki jak i sos możemy przygotować dzień wcześniej dzięki czemu nasze danie będzie gotowe w 50 minut. Na drugi dzień również bardzo dobre, powiedziałabym, że nawet lepsze bo bardziej aromatyczne, dzięki przegryzieniu się smaków. Inspiracją była stronka MniamMniam. Serdecznie polecam;)
- 0.5 kg fileta z indyka
- 0.2 kg mięsa wieprzowego
- 2 łyżki wody
- 6 ząbków czosnku
- jajko
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- duża marchew
Wykonanie: Mięso zmielić, dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem. Na sam koniec dodać zmieloną na drobnym sitku marchew oraz wodę. Masę mięsną dokładnie wymieszać i uformować małe klopsiki. Obsmażyć je na oliwie z wszystkich stron.
- 4 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 0.3 kg sera żółtego
- 0.3 kg śmietany 18%
- pęczek kopru
Wykonanie: Masło roztopić w garnuszku dodać do niego mąkę i dokładnie mieszać. Gdy mąka połączy się z masłem dodać mleko oraz śmietanę, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Na sam koniec dodać starty żółty ser oraz pęczek świeżego koperku.
Ponadto:
- opakowanie makaronu rigatoni
- 10 dużych cebul
- 3 marchewki
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- łyżka masła
Wykonanie: Makaron podgotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Cebulę pokroić w plastry a marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wszystko razem połączyć, doprawić solą i pieprzem. Smażyć na łyżce masła do zeszklenia się cebuli i marchewki.
Wykonanie zapiekanki: Makaron wymieszać z sosem oraz z cebulą i marchewką. Przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Pomiędzy makaron wkładać przygotowane klopsiki. Całość zapiekać przez około 40 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)