czwartek, 19 marca 2015

Masa maślana czyli tynk do tortów w stylu angielskim

Co jakiś czas na blogu pojawiają się przepisy na torty udekorowane masą plastyczną. Środek tortu jest dowolny (tzn biszkopty i smaki) jednak aby masa plastyczna trzymała swój fason i nie pociekła nam przed imprezą konieczne jest obłożenie tortu masą maślaną. Dzięki niej możemy ukryć wszystkie niedoskonałości naszego wypieku. Masa maślana jest oczywiście jadalna, do jej wykorzystania potrzebujemy tylko białek, masła, cukru i odrobinkę soli. Masa maślana nadaje się także do dekoracji ciast, gdyż bardzo ładnie zachowuje nadany sobie kształt. 

Serdecznie polecam ;) 





Składniki: 

  • białka z 3 jajek 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • szczypta soli 
  • 300 g masła
Wykonanie: Białka wraz z cukrem i solą umieścić w miseczce. Za pomocą widelca delikatnie je roztrzepać. Miseczkę ustawić nad gotującą się wodą i cały czas mieszając, podgrzewać do czasu, aż cukier się rozpuści (należy to sprawdzić organoleptycznie- czyli paluszkami). Gdy nie będziemy już wyczuwać kryształków w białku, ściągamy je z kąpieli wodnej i jeżeli miseczka i same białka są ciepłe odstawiamy na chwilkę do przestygnięcia. Następnie ochłodzone białka miksujemy na bardzo sztywną pianę. Gdy uzyskają one odpowiednią konsystencję stopniowo dodajemy kawałki masła, masę cały czas miksujemy. Na pewnym etapie dodawania masła do białek może się zdarzyć, że nasza masa będzie wyglądała na zważoną - nie panikujemy, tak ma być, od tego momentu dzieli nas chwila do uzyskania masy. Całość miksujemy do czasu, aż masa będzie wyglądem przypominała utarte masło. 

Masę maślaną można mrozić. 

Smacznego;) 

2 komentarze :

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów