poniedziałek, 16 marca 2015

Wypasiona Szarlotka

Dlaczego wypasiona? A dlatego, że do jej przygotowania potrzeba nam, aż 2 kg jabłek ;)
Przepis na nią dostałam od mamy. Ja jednak zmniejszyłam ilość cukru do ciasta oraz zamieniłam śmietanę na jogurt naturalny. Pomimo tych drobnych zmian ciasto nie straciło na smaku, nadal jest przepyszne. Sama dość często wracam do tego przepisu.
Wypasiona szarlotka jest idealnym ciastem dla osób zabieganych, nie mających czasu, na jej przygotowanie wystarczy poświęcić tylko 60 minut a następnie delektować się jej wybornym smakiem. Oczywiście czas ten można skrócić i np dzień wcześniej przygotować ciasto. 
Mam nadzieję, że Szarlotka przypadnie Wam do gustu ;) 
Polecam bardzo :)





Przy okazji, chciałam Was prosić o głosy na mój tort. Bierze on udział w konkursie. Wystarczy wejść w link podany poniżej i pod zdjęciem dodać komentarz o treści "głosuję". Każdy oddany głos to szansa na wygraną a im ich więcej tym lepiej. Wygrana w tym konkursie byłaby dla mnie wspaniałym prezentem urodzinowym;) Za wszystkie głosy serdecznie dziękuję ;) 

https://www.facebook.com/491790344275424/photos/a.702776909843432.1073741830.491790344275424/737382653049524/?type=3&theater



Składniki: 
  • 4 szklanki mąki pszennej 
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3/4 kostki masła (kostka 200 gram )
  • 3 żółtka
  • 2 kg jabłek
  • bułka tarta

Wykonanie: Mąkę przesiać i posiekać z masłem dodać cukier i proszek do pieczenia. W miseczce roztrzepać żółtka z jogurtem i dodać je do suchych składników. Wyrobić dokładnie ciasto i podzielić je na pół. Jedną połowę owinąć folią i wstawić na 30 minut do zamrażalnika, drugą zaś rozwałkować na wielkość blaszki i wyłożyć na jej spód ( blaszka ma być wyłożona papierem do pieczenia), ponakuwać widelcem. Spód ciasta podpiec w 200 stopniach przez 10 minut. W między czasie jabłka obrać i pokroić na cienkie plasterki (można w tym celu użyć tarki do jarzyn). Na podpieczony spód wyłożyć 2-3 łyżki bułki tartej a na to przygotowane jabłka. Wyciągnąć z zamrażalki 2 porcję ciasta i zetrzeć ją na grubych oczkach, wyłożyć na owoce. Ciasto piec przez około 40 minut w temperaturze 200 stopni. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego ;)


2 komentarze :

  1. Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, jednak należy wejść w link umieszczony w poście i tam dodać komentarz pod zdjęciem "głosuję".

      Pozdrawiam

      Usuń

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów