Ostatnimi czasy przeprosiłam się z moim zakwasem i powiem, że były to bardzo udane przeprosiny:)
Przepis na ten chlebek znalazłam już dość dawno i czekał on na swoją publikację. Chleb jest niezwykle prosty, nie wymaga jakiś specjalnych zdolności piekarniczych. Chlebek jest bardzo dobry, mięciutki z wyraźnymi dziurkami w swoim miąższu (takie lubimy najbardziej.)
Chlebek ten skradł serce nie tylko moje ale i mojego narzeczonego ;) Przepis pochodzi ze strony Cafe babilon .
Serdecznie polecam ;)
- 200 gramów mąki żytniej pełnoziarnistej
- 4 łyżki zakwasu
- 200 ml przegotowanej, letniej wody
- 2 łyżeczki soli
- 2 szklanki słonecznika
- wrzątek
Wykonanie: Mąkę pełnoziarnistą wymieszać z zakwasem oraz z 200 ml wody, pozostawić na 12 godzin. Słonecznik przełożyć do miseczki, wymieszać z solą i zalać wrzątkiem, przykryć na około 5 minut. Po tym czasie słonecznik odcedzić na sicie, odstawić, przykryć i pozostawić do dnia następnego.
Ciasto właściwe:
- 350 gramów mąki chlebowej pszennej typ 650
- 200 gramów mąki żytniej pełnoziarnistej
- 3 łyżeczki soli
- 500 ml przegotowanej, letniej wody
- łyżka oliwy z oliwek
- namoczony słonecznik
- zaczyn
Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wyrobić ciasto, pozostawić je do wyrośnięcia na około 4 godziny. Gdy ciasto podrośnie ponownie je wyrobić i przełożyć do foremek w których będziemy piekli chleb. Każdą foremkę należy bardzo dokładnie wysmarować oliwą z oliwek i obficie obsypać otrębami. Chlebki pozostawić do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem ich wierzch skropić wodą. Chleb pieczemy przez 20 minut w temperaturze 220 stopni a po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy chleb przez kolejne 35 minut. Gotowy chleb po postukaniu będzie wydawał głuchy dźwięk.
Smacznego;)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)