Lubicie gołąbki? Jeżeli tak to mam dla Was równie smaczną jednak zdecydowanie mniej pracochłonną propozycję. Dzisiaj zapraszam na pyszną zupę gołąbkową ;)
Na przepis natchnęłam się już jakiś czas temu i powiem szczerze, że dość ostrożnie do niego podchodziłam. Przez długi czas odstawiałam go do zrobienia na później. Jednak z racji braku pomysłu na obiad, wczoraj postanowiłam dać jej szansę. Nie żałuję, że ją przyrządziłam. Zniknęła w mgnieniu oka, była przepyszna ;)
Przepis pochodzi z czasopisma "Pieprz i sól".
Składniki:- 1/2 główki dużej kapusty
- 1 cebula
- 500 g mielonego karczku
- 100 g ryżu
- 1 marchewka
- 1 por
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna pieprzu
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- łyżeczka majeranku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki masła
Wykonanie: Cebulę pokroić i zeszklić na maśle. Dodać mięso i smażyć do czasu, aż straci różowy kolor. Marchewkę, pietruszkę i seler, obrać, oczyścić i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Pora oczyścić i pokroić w plasterki. Jarzyny przełożyć do garnka i zalać 3 litrami przegotowanej wody. Dodać liście laurowe, ziarna pieprzu oraz ziele angielskie, całość zagotować. W między czasie kapustę pokroić w kostkę. Gdy zupa się zagotuje dodać do niej pokrojoną kapustę oraz podsmażone z cebulą mięso, całość gotować około 15 minut. Następnie wsypać do zupy ryż i gotować do jego miękkości. Na sam koniec dodać przecier pomidorowy oraz przyprawy. Zupę zagęścić 2 łyżkami mąki wymieszanymi z zupą.
Smacznego ;)
Aniu robiłam wyszła super.Przypomina mi trochę danie jednogarnkowe :). Polecam spróbujcie !!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowała;) Pozdrawiam
Usuń