Obiad który powstał z produktów które akurat miałam w domu, okazał się strzałem w 10;)
Coś idealnego dla smakoszy ziemniaków - a ja takim jestem. Jest jednak duża szansa, że przypadnie do gustu także ich niewielkim fanom, dowodem jest na to mój - osobisty narzeczony;) Bardzo fajny sposób na zagospodarowanie ziemniaków pozostałych z poprzedniego obiadu.
Serdecznie polecam;)
Coś idealnego dla smakoszy ziemniaków - a ja takim jestem. Jest jednak duża szansa, że przypadnie do gustu także ich niewielkim fanom, dowodem jest na to mój - osobisty narzeczony;) Bardzo fajny sposób na zagospodarowanie ziemniaków pozostałych z poprzedniego obiadu.
Serdecznie polecam;)
Składniki:
- 1 kg ziemniaków po ugotowaniu
- 1 jajko
- 200 g mąki pszennej
- pieprz do smaku
- 2 łyżeczki majeranku
- bułka tarta
- olej do smażenia
Farsz:
- 1 kg pieczarek
- 3 cebule
- 200 g sera żółtego typu gouda
- masło
Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i zmielić w maszynce do mięsa na najmniejszych oczkach. Do masy ziemniaczanej dodać jajko oraz mąkę, dokładnie wymieszać, masa ma być gładka i jednolita (jeżeli będzie się bardzo kleić, dodać mąki), odstawić. Pieczarki i cebule obrać, wymyć, pokroić w plastry i podsmażyć na maśle. Gdy pieczarki i cebula będą już gotowe, dodać starty na tarce ser, podgrzewać do czasu, aż się rozpuści. Gotowy farsz pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Masę ziemniaczaną podzielić na około 12 części. Każdą z nich rozpłaszczyć na kształt koła na blacie obsypanym mąką. Na środek każdego placka nałożyć porcję farszu. Krokiety zwinąć, obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Przełożyć na rozgrzany olej i smażyć do zrumienienia.
Smacznego;)
Masę ziemniaczaną podzielić na około 12 części. Każdą z nich rozpłaszczyć na kształt koła na blacie obsypanym mąką. Na środek każdego placka nałożyć porcję farszu. Krokiety zwinąć, obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Przełożyć na rozgrzany olej i smażyć do zrumienienia.
Smacznego;)
Rany, takich krokietów nie jadłam wieki!!! Babcia robiła, fakt bez farszu, ale smak pamiętam do dziś... Niby tylko ziemniaki i pieczarki, ale smak na pewno wyborny :)
OdpowiedzUsuń