poniedziałek, 2 marca 2015

Ziemniaczane krokiety

Obiad który powstał z produktów które akurat miałam w domu, okazał się strzałem w 10;)
 Coś idealnego dla smakoszy ziemniaków - a ja takim jestem. Jest jednak duża szansa, że przypadnie do gustu także ich niewielkim fanom, dowodem jest na to mój - osobisty narzeczony;) Bardzo fajny sposób na zagospodarowanie ziemniaków pozostałych z poprzedniego obiadu. 
Serdecznie polecam;)






Składniki:
  • 1 kg ziemniaków po ugotowaniu
  • 1 jajko
  • 200 g mąki pszennej
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • bułka tarta
  • olej do smażenia 

Farsz:
  • 1 kg pieczarek
  • 3 cebule
  • 200 g sera żółtego typu gouda
  • masło
Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i zmielić w maszynce do mięsa na najmniejszych oczkach. Do masy ziemniaczanej dodać jajko oraz mąkę, dokładnie wymieszać, masa ma być gładka i jednolita (jeżeli będzie się bardzo kleić, dodać mąki), odstawić. Pieczarki i cebule obrać, wymyć, pokroić w plastry i podsmażyć na maśle. Gdy pieczarki i cebula będą już gotowe, dodać starty na tarce ser, podgrzewać do czasu, aż się rozpuści. Gotowy farsz pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Masę ziemniaczaną podzielić na około 12 części. Każdą z nich rozpłaszczyć na kształt koła na blacie obsypanym mąką. Na środek  każdego placka nałożyć porcję farszu. Krokiety zwinąć, obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Przełożyć na rozgrzany olej i smażyć do zrumienienia.

Smacznego;)


1 komentarz :

  1. Rany, takich krokietów nie jadłam wieki!!! Babcia robiła, fakt bez farszu, ale smak pamiętam do dziś... Niby tylko ziemniaki i pieczarki, ale smak na pewno wyborny :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów