czwartek, 12 marca 2015

Biszkopt orzechowo- kawowy

Tworzy się kolejny tort;) Jego bazą jest pyszny orzechowo- kawowy biszkopt. Pyszny, rozpływający się w ustach. Mocno orzechowy, wprost idealny;) 
Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki 
Polecam:) 





Składniki:
  • 300 ml orzechów (to 100 g)
  • 220 g mąki pszennej 
  • 300 g cukru 
  • 2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 
  • 6 jajek
  • 50 ml wody zimnej 
  • szczypta soli
Wykonanie: Orzechy zmielić, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Następnie dodać do nich wodę, zmiksować. Kolejno do masy żółtkowej dodajemy zmielone orzechy, mąkę, szczyptę soli oraz kawę, miksujemy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Gdy będą sztywne stopniowo dodajemy je do masy żółtkowej i mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy do blaszki (22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut bądź do tzw. suchego patyczka. 

Smacznego :)


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów