wtorek, 10 marca 2015

Zasmażana kapusta włoska

Świetny dodatek do obiadu, idealnie pasuje do schabowego ale nie tylko. Nie robię jej często jednak ostatnio mieliśmy wszyscy na nią wielką ochotę, a że mieliśmy małe święto to postanowiłam ją przygotować.
 Kapustę można modyfikować np dodając pomidory, ja jednak postawiłam na klasykę. 
 Polecam bardzo ;) 





Składniki:

  • główka małej kapusty włoskiej
  • 2 cebule
  • 2 łyżki mąki 
  • sól
  • pieprz
  • pęczek świeżego koperku
  • 3 łyżki masła
Wykonanie: Kapustę obieramy z wierzchnich liści, resztę drobno szatkujemy. Do dużego garnka wlewamy wodę i na gotującą się wrzucamy kapustę, gotujemy przez 10 minut. W między czasie drobno pokroić cebulę i zeszklić ją na łyżce masła, odłożyć. Na tej samej patelni rozpuścić 2 łyżki masła i dodać mąkę, zrobić zasmażkę. Gdy kapusta będzie podgotowana przekładamy ją na patelnie, dodajemy podsmażoną cebulę, zalewamy wodą w której gotowaliśmy kapustę i dusimy do miękkości, w razie potrzeby dolewamy wody. Gdy kapusta będzie już miękka doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem a także posiekanym pęczkiem koperku, mieszamy, chwilkę podsmażamy i gotowe. 

Smacznego;) 





1 komentarz :

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów