Bardzo dawno temu ciecierzycę zakupił mój Adrian, odstawiłam ją na kuchenną szafkę i tak sobie leżała aż do dzisiaj bez pomysłu na nią. Wyczytałam jednak, że ciecierzyca jest bardzo dobra i zdrowa więc szukałam pomysłu na nią. Tym oto sposobem trafiłam na blog Olgi i tam znalazłam przepis na przepyszne kotleciki z ciecierzycy. Miałam pewne obawy przed ich przygotowaniem bo nikt z domowników nie znał smaku ciecierzycy i nie wiedzieliśmy czego możemy się spodziewać. Smak kotlecików przeszedł nasze najśmielsze oczekiwania. Co ciekawe Adrian jedząc kotleciki stwierdził, że one są z mięsa, nie chciał uwierzyć, że nie ma w nich ani grama mięsa;)
Wniosek- można "oszukać" naszych najbliższych nie jedzących warzyw i podać im te oto pyszności;)
Przepis z bardzo delikatnymi zmianami pochodzi z blogu Olga Smile
Serdecznie polecam;)
- 400 g ciecierzycy
- pęczek koperku
- pęczek pietruszki
- garść szczypiorku
- łyżeczka kuminu
- 3 płaskie łyżeczki soli
- 4 duże cebule
- 5 ząbków czosnku
- pół łyżeczki ostrej papryki
- łyżeczka słodkiej papryki
- pieprz do smaku
- łyżeczka sody oczyszczonej
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- 4 łyżki mąki ryżowej
- bułka tarta do obtoczenia
Wykonanie: Ciecierzycę zalać zimną wodą i odstawić na minimum 12 godzin, po tym czasie odcedzić na sitku i pozostawić na kilka minut do obeschnięcia. Gotową ciecierzycę przełożyć do miski, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę, ząbki czosnku, sól, kumin, sok wyciśnięty z 1 cytryny a także posiekaną pietruszkę, koperek oraz szczypiorek, całość dokładnie zblendować do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę doprawić do smaku pieprzem oraz dodać słodką i ostrą paprykę. Na sam koniec dodać 5 łyżek mąki ryżowej, sodę i dokładnie wymieszać. Z gotowej masy formować okrągłe kotleciki (jak np sznycle) obtoczyć je w bułce tartej, zagnieść, uformować kotleciki, obtoczyć w bułce i smażyć na złoty kolor z obu stron.
Smacznego;)
ciecierzyca to genialna baza do wszelkich kotletów! pycha :)
OdpowiedzUsuń