poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Torcik karmelowo- jeżynowy

Tak się rozpędziłam przy pieczeniu biszkoptu na tort dla małej Klary ( jak ktoś ciekawy jak wyszedł to można go zobaczyć tutaj), że upiekłam taki jeden skromny zapasowy- w sumie to nie wiem jak to się stało ;)
 Szkoda mi go było wyrzucać więc ku uciesze moich domowników postanowiłam, że i dla nich zrobię torcik- taki trochę inny bo bez masy plastycznej. Słodycz kremu została złamana galaretką jeżynową a całość przykryta delikatnym kakaowym biszkoptem. Torcik nie jest trudny w przygotowaniu ale troszkę pracochłonny.  A ten smak o matko- raj dla podniebienia mówię Wam;)  Wypróbujcie koniecznie :) 





Składniki

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 2/3 mąki pszennej 
  • 1/3 kakao
Galaretka:
  • 500 g jeżyn 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny
  • minimalna ilość wody 
Krem:
  • 2 żółtka
  • 20 g cukru pudru 
  • 100 g czekolady białej o smaku karmelowym
  • 400 ml kremówki 
  • 3 łyżeczki żelatyny 


Biszkopt:  Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, miksując po każdym dodaniu. Do ubitych białek dodać żółtka, wymieszać. Na sam koniec dodać przesianą mąkę oraz kakao, wymieszać do połączenia się składników. Biszkopt wyłożyć na tortownicę o średnicy 23 cm (dno wyłożone papierem do pieczenia) i piec przez około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Po całkowitym wystudzeniu przekroić na pół. 

Galaretka: Jeżyny przebrać, wrzucić do garnuszka i zasypać cukrem. Podgrzewać do czasu, aż cukier się rozpuści a jeżyny rozpadną. Gotową masę zblendować. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wody, dodać do musu jeżynowego. Gotową masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej folią (bądź mniejszej) i pozostawić w lodówce do zastygnięcia. 

Krem: 100 ml kremówki umieścić w garnuszku i podgrzewać na małym ogniu. W między czasie utrzeć żółtka z cukrem na jasną puszystą masę. Gdy kremówka będzie dobrze ciepła  (nie doprowadzić do wrzenia) dodać do niej utarte żółtka, podgrzewać do lekkiego zgęstnienia. Gotowym kremem zalać połamaną czekoladę i mieszać do czasu, aż całkowicie się rozpuści. Do masy czekoladowej dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, pozostawić do przestudzenia. Resztę kremówki ubić na sztywno i stopniowo dodawać do niej masę czekoladową. 

Wykonanie ciasta: Pierwszy blat biszkoptu układamy w tortownicy, wykładamy na niego parę łyżek kremu czekoladowego- tak aby krem przykrył spód biszkoptu. Następnie na środek biszkoptu wykładamy zastygniętą galaretkę jeżynową i całość zalewamy resztą kremu, przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Całość wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. 

Smacznego  ;) 

1 komentarz :

  1. Mniam mniam! U mnie teraz też królują jeżyny :-) Zapraszam w odwiedziny! :-) http://wielopokoleniowo.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów