czwartek, 20 sierpnia 2015

Przecier pomidorowy

W tegorocznych przetworach nie mogło zabraknąć przecieru pomidorowego z wiejskich, czerwoniutkich, dojrzewających w słońcu pomidorów.
 Pomimo tego, że jest on zdecydowanie rzadszy od tego kupnego to na 100% jest o niebo lepszy. 
W całości składa się z pomidorów, brak w nim ulepszaczy czy też chemicznych barwników.
 Nie jest trudny do wykonania ale trochę pracochłonny. Słoiczki wystarczy zapasteryzować i jesienną bądź zimową porą delektować się przepysznym sosem bądź zupą pomidorową np z dodatkiem domowego makaronu

Polecam ;) 

PRZECIER POMIDOROWY

Składniki:
  • 3 kg dojrzałych, świeżych pomidorów
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny 
  • szczypta soli do smaku 
  • 2-3 łyżeczki cukru 
Wykonanie: Pomidory sparzyć, ściągnąć skórę i pokroić na mniejsze kawałki. Pomidory przełożyć do szerokiego naczynia i podgrzewać do czasu, aż się rozpadną, dodać wyciśnięty sok z cytryny, dodać cukier i sól- całość gotować do czasu, aż przecier delikatnie zgęstnieje. Gotowy przecier przetrzeć przez gęste sitko tak aby pozbyć się pestek. Przecier ponownie przełożyć do garnka i zagotować, gorący przełożyć do słoików i zapasteryzować.

przecier pomidorowy


Smacznego  ;) 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów