W niedzielę byłam w odwiedzinach na wsi i przywiozłam z niej same pyszności. Między innymi swojskie jeżynki, własnoręcznie zrywane (z których własnie robi się soczek) i cukinię.
W pierwszych planach cukinia miała iść do słoików ale jakoś tak naszło mnie na placuszki. Ponieważ nigdy ich nie jadłam a słyszałam że są bardzo dobre to postanowiłam je zrobić.
Szczerze powiedziawszy nie spodziewałam się, że placki z cukinii mogą być tak dobre. Jak to określił mój narzeczony były "zajebis*e".
Są bardzo proste w wykonaniu, podobne do placków ziemniaczanych. Placuszki są bardzo mięciutkie, wręcz rozpływające się w ustach, z wędzonym łososiem smakują wybornie;)
Polecam bardzo;)
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 2 marchewki
- 1 duża młoda cebula
- 2 ząbki czosnku
- garść poszatkowanego koperku
- 2 jajka
- 4 łyżki śmietany 12 %
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
- papryka wędzona
- łosoś wędzony
- olej do smażenia
Wykonanie: Cukinię wymyć, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, posolić i odstawić na około 30 minut. W między czasie obrać marchew i zetrzeć ją na tarce. Koperek dokładnie posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Cebulę drobno posiekać. Po 30 minutach dobrze odcisnąć cukinię, dodać koper, czosnek, marchew i cebulę- dokładnie wymieszać. Do jarzyn dodać jajka, śmietanę, mąkę oraz bułkę tartą, dokładnie wymieszać. Na sam koniec doprawić pieprzem, solą i sporą porcją papryki wędzonej. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć placki na złoto z obu stron.
Podawać z plastrami wędzonego łososia.
Smacznego ;)
Podawać z plastrami wędzonego łososia.
Smacznego ;)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)