Witajcie po krótkiej przerwie.
Dzisiaj mam dla Was przepis na najpyszniejszą na świecie marmoladę z płatków róży.
Przy okazji robienia jej w domu postanowiłam się przypatrzeć składnikom tych kupnych "różanych" marmolad. Otóż odkryłam, że większość z nich tylko z nazwy jest marmoladą różaną bo samej róży w nich nie znajdziecie. Jedyne co można w nich "różanego" znaleźć to aromat różany, za to bardzo dużo w nich śliwek, wiśni, aronii i innego tego typu rzeczy, nie wspominając już o E ulepszaczach.
Domowa, prawdziwa marmolada jest niezwykle prosta do przygotowania- potrzeba nam jedynie nieco więcej siły (zawsze można zaciągnąć do pracy męża), płatki niepryskanej róży, cukier i cytryna.
Marmolada jest przepyszna w smaku a jak cudnie pachnie- żałujcie, że nie czujecie tego zapachu. Przyznam, że co zaglądam do szafki to otwieram słoiczek z marmoladą i zachwycam się jego pięknym zapachem.
Przepis stary jak świat- pochodzi z babcinych wspomnień;)
Składniki
- 200 g płatków róży- najlepiej z terenów wiejskich, nie pryskanych i mocno pachnących
- 400 g drobnego cukru pudru
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
Wykonanie: Na początek odcinamy z płatków róży białą ich część (słyszałam, że jest gorzkawa- sama nie wiem, nie próbowałam, swoje poodcinałam). Następnie przebrane płatki płuczemy w ciepłej wodzie i pozostawiamy do wyschnięcia. Wyschnięte płatki przekładamy do makutry, dodajemy cukier oraz wyciśnięty sok z jednej cytryny i ucieramy do czasu, aż marmolada będzie gładka. Gotową przekładamy do wyparzonego słoiczka i zachwycamy się jej smakiem i zapachem.
Smacznego;)
Ciekawy przepis, bez gotowania. Ciekawa jestem czy tak przygotowaną marmoladę można długo przechowywać?
OdpowiedzUsuńWedług babci w lodówce można ją kilka miesięcy przetrzymać i nic się jej nie stanie. Zawsze można próbować ją zapasteryzować.
Usuń