środa, 10 czerwca 2015

Bigos z młodej kapusty

Dopadła i mnie ochota na bigos z nowej kapusty a to wszystko za sprawą Marzenki z Kulinarne Szaleństwa Maniusi.
 Robi się go znacznie szybciej niż z kapusty kiszonej a smakuje nie mniej wybornie. Idealnie sprawdzi się z młodymi ziemniaczkami na przepyszny, domowy obiad. 
Lubicie taki bigos?



Składniki:

  • 1.5 kg młodej kapusty 
  • 3 młode marchewki 
  • 0,5 kg pomidorów
  • 1 kg karkówki 
  • 4 cebule
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • domowa wegeta do smaku 
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
Wykonanie: Kapustę obrać z liści, oczyścić i wymyć. Wydrążyć z niej środek i pokroić na większe paski, przełożyć do garnka. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w piórka. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Marchew, cebulę i pomidory umieścić na patelni i podsmażyć do czasu, aż warzywa będą miękkie. Mięso oczyścić z błon i pokroić w kostkę, podsmażyć. Mięso, podsmażoną marchew, cebulę i pomidory przełożyć do poszatkowanej kapusty, podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić do smaku pieprzem, sola oraz wegetą. W razie potrzeby należy dolać odrobinę wody i dusić dalej. Gdy warzywa i mięso będą już miękkie dodać 2 łyżeczki przecieru pomidorowego, wymieszać i podawać gorące. 

Smacznego ;) 



2 komentarze :

  1. Aniu wyszedł ci pyszny bigosik. Dziękuje i pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny jest. :) Ja jeszcze dodaję koperek, bo lubię kapustę z koperkiem.

    OdpowiedzUsuń

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów