czwartek, 22 maja 2014

Zakwas żytni

Domowy chleb na zakwasie? Nic prostszego! Poniżej instrukcja jak samemu w domowym zaciszu wyhodować to cudeńko;) A później już tylko piec, piec i jeszcze raz piec pyszny, domowy chlebek;) Instrukcję stworzenia zakwasu dostałam od znajomej która od lat piecze chleb w domu.
 Jutro na blogu przepis na chlebek, zapraszam:)





 Dzień I:


  • 200 gram mąki żytniej razowej typ 2000
  • 200 gram przegotowanej ciepłej wody


Wykonanie: Mąkę i wodę umieszczamy w dużym słoiku i mieszamy na gładką pastę. Słoik przykrywamy ręcznikiem papierowym i pozostawiamy na 24 godziny w ciepłym miejscu.








Dzień II:

  • 100 gram maki żytniej razowej typ 2000
  • 100 gram wody
  • 100 gram mieszanki z 1 dnia (resztę wyrzucamy albo przekazujemy dalej, ja nie wyrzucałam i też jest ok)

Wykonanie: Mąkę, wodę i miksturę z dnia pierwszego mieszamy na gładką pastę i pozostawiamy przykryte ręcznikiem papierowym na 24 godziny w ciepłe miejsce.


Dzień III, IV,V,VI,

  • 100 gram mąki żytniej razowej typ 2000
  • 100 gram wody
  • 100 gram mikstury z poprzedniego dnia

Wykonanie: Miksturę z poprzedniego dnia mieszamy rano z 50 gramami wody i 50 gramami mąki, za 12 godzin robimy to samo.Czynność tę powtarzamy w 3,4,5 i 6 dniu. Dnia 7 możemy już piec swój chlebek;)


A to mój gotowy zakwas:

Resztę zakwasu przykryć szczelnie ręcznikiem papierowym i schować do lodówki. Jeżeli chcemy ponownie użyć naszego zakwasu należy dzień przed planowanym wypiekiem wyciągnąć zakwas z lodówki, ocieplić go i nakarmić dwukrotnie co 12 godzin. 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów