Mięciutka babka, z ciągnącymi się w środku krówkami. Idealna nie tylko na Wielkanoc. My byliśmy nią zachwyceni;) Jestem pewna, że i Wam przypadnie do gustu.
Składniki:
- 260 gram mąki pszennej
- 250 gram masła
- 200 gram cukru do wypieków
- 200 gram krówek
- łyżka cukru waniliowego
- 6 jajek
- 18 łyżek ajerkoniaku
- 10 łyżek oleju
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- niepełna łyżka wody
Wykonanie: Masło, olej, cukier waniliowy, ajerkoniak i drobny cukier do wypieków gotować przez 10 minut. Masę ostudzić, odlać pół szklanki i odstawić.Do wystudzonej mieszanki dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Z białek ubić pianę i powoli dodać do masy. Mąkę przesiać i również dodać do masy, całość delikatnie wymieszać. Na sam koniec dodać pokrojone na mniejsze kawałki (np. 1 krówka na 4 części)
krówki i delikatnie wmieszać do ciasta. Piec w 170 stopniach przez około 60 minut. Po wystudzeniu gotową babkę polać przygotowanym wcześniej sosem, lukrem bądź czekoladą.
Babkę można mrozić, po rozmrożeniu nadal smakuje wybornie
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)