wtorek, 15 kwietnia 2014

Babka advokatowo- krówkowa

Mięciutka babka, z ciągnącymi się w środku krówkami. Idealna nie tylko na Wielkanoc. My byliśmy nią zachwyceni;) Jestem pewna, że i Wam przypadnie do gustu.


Składniki: 

  • 260 gram mąki pszennej
  • 250 gram masła
  • 200 gram cukru do wypieków
  • 200 gram krówek
  • łyżka cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • 18 łyżek ajerkoniaku
  • 10 łyżek oleju 
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • niepełna łyżka wody


Wykonanie: Masło, olej, cukier waniliowy, ajerkoniak i drobny cukier do wypieków gotować przez 10 minut. Masę ostudzić, odlać pół szklanki i odstawić.Do wystudzonej mieszanki dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Z białek ubić pianę i powoli dodać do masy. Mąkę przesiać i również dodać do masy, całość delikatnie wymieszać. Na sam koniec dodać pokrojone na mniejsze kawałki (np. 1 krówka na 4 części)
krówki i delikatnie wmieszać do ciasta. Piec w 170 stopniach przez około 60 minut. Po wystudzeniu gotową babkę polać przygotowanym wcześniej sosem, lukrem bądź czekoladą. 

Babkę można mrozić, po rozmrożeniu nadal smakuje wybornie

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło ;)

Printfriendly

Lista zakupów